A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Kozarac, Banja Luku i Prnjavor

„Danas, na ovom mjestu, na kojemu počivaju uspomene na našu braću i sestre, dužnost mi je upozoriti nemarne među nama, koji za sitni ovozemaljski ćar ruše i prodaju čast našeg naroda i zemlje. Položaj vođe je emanet, dostojan onoga ko ga nosi, ali i velika kušnja i nesreća, kada ga uzme nečasni i pohlepni. O jadu su nas zabavile nesloge, netrpeljivosti, objede i laži koje slušamo svaki dan. Ovo teško stanje u koje smo dovedeni moramo promijeniti i više nikada ne dozvoliti da nas vode oni koji među sobom nisu spremni razgovarati. Pitamo se, kakav je to njihov pojedinačni nam i ponos važniji od sudbine cijelog našeg naroda i naše domovine. Pozivamo ih da se dozovu pameti i da naše interese ne miješaju sa svojim ćarovima. Pitamo ih: Ima li granica koje neće preći? Postoje li one koje su svete za njih, pogotovo za njih koji misle da imaju moć? Ubijeđeni smo da će biti najviše kajanja, ali se bojimo da će biti kasno“, kazao je, između ostalog, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović na džumi namazu u Kozarcu.

reisu-l-ulema-posjeta-kozarac3

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u petak, 24. maja 2013. godine, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Kozarac i Prnjavor i obišao gradilište Ferhadije džamije u Bajoj Luci.

Posjeta Kozarcu odvijala se u vrijeme obilježavanja 21. godišnjice napada na Kozarac i stradanje i progon velikog broja Kozarčana. Reisu-l-ulema, u prisustvu velikog broja Kozarčana, imamo je džumu namaz i održao hutbu u kojoj je naglasio važnost sjećanja na žrtve bošnjačkog naroda te poručio da se moramo hrabro suočiti s posljedicama prošlosti. Reisu-l-ulema je istakao da naša hrabrost i odlučnost neće uzmaknuti pred nedaćama i zlom s kojim se susrećemo niti će nas zastrašiti optužnicama kojima se želi prikriti istina, „nećemo ni pristati na poniženje, pomiriti se s nepravdom, niti pristati na tlačenje. Ustrajnost u našem htijenju, da čuvamo našu domovinu, zaštitimo naš narod i da živimo kao muslimani, nećemo ničim odmijeniti“, potcrtao je reisu-l-ulema u hutbi u Kozarcu.

Poslije džume namaza reisu-l-ulema u pratnji muftije banjalučkog Edhem ef. Čamdžića, muftije bihaćkog Hasan ef. Makića, glavnog imama Medžlisa IZ Kozarac Amira ef. Mahića na čelu dugačke i brojne kolone Kozarčana krenuo je u posjetu Šehidskim mezarlucima u Kamičanima, zadržavši se kod Spomen obilježja u Kozarcu gdje je proučena Fatiha šehidima. U Kamičanima je proučen Jasin i dova šehidima Kozarca. Na šehidskom mezarju glavni imam Amir ef. Mahić podsjetio je da je 24. maj krajiški 11. juli, a Kozarac krajiška Srebrenica, dok su Kamičani krajiški Potočari te ističući strahote kojima su Kozarčani bili izvrgnuti: ubijanje, progoni, koncentracioni logori, silovanja, rušenja džamija i naglasio važnost i dužnost traženja pravde na ovome svijetu. „Nemojte misliti da ste svoj amanet prema 1232 kozaračka šehida ispunili ako o zločinima i njihovim izvršiteljima istinu u njedrima krijete. Znajte da će vas vaša savjest proganjati i neće vam dati mira. Zbog toga, govorite, svjedočite, istinu i pravdu tražite, jer ako to ne budete činili znajte da ostavljate prostor zločincima za zloupotrebu povijesti“, kazao je Amir ef. Mahić. Glavni imam je pozivao ubice Kozarčana da se pokaju za nedjela i pokažu mjesta na kojima su još uvijek kosti žrtava, ističući da se pokaju „radi djece vaše koja ne zaslužuju da poput vas ubice budu. Pokajte se i radi boljeg života svim narodima“.

Nakon posjete Šehidskom mezarju reisu-l-ulema u pratnji uglednih Kozarčana posjetio je porodice nedavno uhapšenih Kozarčana, interesujući se za razloge hapšenja te iskazujući razumijevanje za porodice i potrebu pomoći porodicama uhapšenih.

Obilazak gradilišta Ferhadije džamije

Nakon završetka posjete Kozarcu, reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u pratnji muftije banjalučkog Edhem ef. Čamdžića, glavnog imama Medžlisa IZ Banja Luka Murisa ef. Spahića, predsjednika Medžlisa Kasima Mujičića i imama banjalučkog Medžlisa, posjetio je Ferhadiju džamiju. Zajedno s reisu-l-ulemom bio je i predstavnik turskog Dijaneta u Bosni i hercegovini Atli Hasan. Reisu-l-ulema i predstavnik Dijaneta interesirali su se o dinamici radova na Ferhadiji džamiji i rokovima u kojima bi se obnova trebala okončati.

Također, reisu-l-ulema je obišao i Ferhat-pašino turbe u izgradnji. Poslije posjete Ferhadiji, reisu-l-ulema je u prostorijama Medžlisa Iz-ce Banja Luka izvršio uvid u idejno rješenje Medrese- Islamskog centra u Banja Luci.

Posjeta Prnjavoru

U poslijepodnevnim satima, 24. maja 2013. godine, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović, po povratku iz Kozarca i Banje Luke, posjetio je Medžlis Islamske zajednice Prnjavor.

reisu-l-ulema-miz-prnjavor

Reisu-l-ulemu u Prnjavoru su dočekali imami na čelu s glavnim imamom Fikret ef. Čelenkom i predsjednikom Medžlisa Lokmanom Iriškićem.

Nakon klanjanja ikindije namaza u Gradskoj džamiji u Prnjavoru, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ Prnjavor informirali su reisu-l-ulemu i predstavnika turskog Dijaneta o stanju u Medžlisu, projektima koji su realizirani i čija je realizacija u toku, posebno ističući rezultate ostvarene u radu na polju mektebske nastave gdje je prnjavorski Medžlis osvojio prvo mjesto na takmičenju na nivou Muftiluka banjalučkog, te o  stanju i položaju Bošnjaka u opštini Prnjavor.

Reisu-l-ulema je iskazao zadovoljstvo ostvarenim rezultatima Medžlisa, čestitao na postignutim uspjesima i zamolio imame i predsjednika Medžlisa da još odlučnije nastave započete aktivnosti kako bi postigli još bolje rezultate. Reisu-l-ulema se posebno interesirao za stanje i položaj Bošnjaka na području opštine Prnjavor, te naglasio važnost saradnje s drugim vjerskim zajednicama radi izgradnje istinske tolerancije, mira i suživota.

Foto: kozarac.eu

  • dzuma-kozarac1dzuma-kozarac1