A+ A A-

Muftija Hasanović osudio napad na Islamski centar u Rijeci

Povodom skrnavljen Islamskog centra u Rijeci, saopćenjem za javnost oglasio se predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. U saopćenju muftije dr. Aziza ef. Hasanovića se navodi:

- Vjerujem da ste zatečeni viješću da se skupina mladića odvažila na nasrnuti a jedan od ukrasa grada Rijeke i na jednu od tri džamije koje Islamska zajednica u Hrvatskoj ima. Kao što znate u večernjim satima četvrtka, 23. maja 2013. godine, skupina je vandalski nasrnula i oskrnavila Islamski centar u Rijeci razbivši veliku staklenu površinu. Pravovremenom i nenasilnom reakcijom vjernika koji su se nalazili u to vrijeme u Islamskom centru nije došlo do sukoba s napadačima.

001-nap-ic-rij-05-2013-1

Zabrinjava nas činjenica da je ovo prvi put da se organizirano napada na objekat Islamske zajednice u Hrvatskoj. Ipak, vjerujemo da je ovo izoliran slučaj i da nećemo ovakvim događajima svjedočiti u budućnosti kada su u pitanju napadi na objekte bilo koje vjerske zajednice. U prilog našeg uvjerenja ide i činjenica da je Rijeka, kao i ostali gradovi Republike Hrvatske, uvijek bila na visokoj razini poštivanja kulturne, vjerske, nacionalne i svake druge raznolikosti, te da smo po istomu prepoznati u Europi pa i šire. Svima nam je činiti sve što je u našoj moći da tako i ostane. Vjera je tu da nas oplemeni i da nas učini boljim ljudima, oni koji se iza vjere skrivaju i u njeno ime zlodjela čine i nisu vjernici. Najoštrije osuđujemo ovaj vandalski čin, a zahtijevamo od nadležnih institucija da počinitelje istog pronađu te primjereno sankcioniraju, kako se slične stvari ne bi događale u budućnosti, ne samo Islamskoj zajednici nego bilo kome drugom, stoji na kraju saopćenja muftije Hasanovića.