A+ A A-

Kiseljak: U džematu Han Ploča počela izgradnja novog mekteba u Radanovićima

U džematu Han Ploča, Medžlis IZ Kiseljak, se nastavlja sa izgradnjom i obnovom vjerskih objekata. U oktobru 2008. godine  svečano je otvorena Šehidska džamija, a još uvijek su u toku  radovi na obnovi mesdžida u Tulici.

Naime, džamiju na Han Ploči koju je sagradio hadži Muhamed Misira 1878. godine i dva mekteba u Tulici i Radanovićima su srušili i minirali u junu 1993. godine jedinice HVO-a, a nakon strašnog zločina nad Bošnjacima ovog džemata kada su pobili 78 džematlija, žena i djece i imama ovog džemata Omer ef. Drkića.

han-plo-mes4

U nedjelju, 27. aprila 2013. godine položen je kamen temeljac za izgradnju novog mekteba u Radanovićima.

Početak izgradnje je obilježila velika prisutnost mještana Radanovića, džematlija džemata Han Ploča, ali i iz drugih susjednih džemata. Pored toga, ovaj kamen temeljac je bio značajan i po tome što su na sve četiri ćoška mektebska djeca položila kamen temeljac uz tekbire.

Nekoliko dana kasnije džematlije starije od 65 godina, nakon klanjanja ikindije namaza, imali su čast da uzidaju po jednu ciglu u novi mekteb. Radovi su izvode svakodnevno, a trenutno se radi na šalovanju ploče.

Mesdžid kojeg su mještani do sada koristili za namaz, učenje djece i ostale vjerske aktivnosti je izgrađen prije 40 godina. U toku agresije na Bosnu i Hercegovinu svi Bošnjaci ovog mjesta su protjerani, kuće im opljačkane i popaljene, a mesdžid takođe zapaljen. Obnovili su ga 1999. godine vlastitim sredstvima i do danas se koristio.

U ceremoniji kamen temeljca željela se napraviti spona između vakifa i dobrih ljudi koji su gradili stari mesdžid i novog objekta, na način što se simbolično u temelje uzidao jedan dio materijala iz starog mesdžida, a ostavljen je jedan dio prethodno ugrađenih elemenata koji će se uzidati u zidove novog mesdžida.

Džematski odbor je postavio cilj da se u novom mektebu klanja teravih namaz, ako Bog da. To podrazumijeva da se izgradi krov i postavi stolarija prije mjeseca Ramazana, kako bi se u istom mogla klanjati teravija namaz, vaktovi i učiti mukabela, uz Allahovu pomoć.

Ono što je u novom mektebu poseban naglasak jeste mektebska učionica. Cilj nam je da to bude moderna fono laboratorija za učenje stranih jezika, jer Šehidska džamija na Han Ploči već ima moderno opremljenu učionicu sa informatičkim kabinetom.

Iskreno se nadamo skorom završetku izgradnje, a svi koji žele pomoći ovaj projekat mogu to učiniti lično kod džematskog odbora ili preko žiro računa Medžlisa IZ Kiseljak. UniCredit banka – agencija Fojnica, transakcijski račun: 3389002211291065, sa obaveznom naznakom za mesdžid u Radanovićima.

Kenan Bajrić

  • han-plo-meshan-plo-mes