A+ A A-

Bošnjakinje iz Lukavca posjetile Bihać i Cazin

Članice mekteba za odrasle Lukavac svake godine tradicionalno obilježavaju akademiju pod nazivom ,,Proljeće Kur'ana''. Ovaj mekteb je prerastao u udruženje žena koje broji preko sto članica. U cilju promocije bošnjačkih vjerskih, nacionalnih i kulturnih vrijednosti ovo udruženje organizira brojna druženja sa članicama drugih udruženja koja rade na promociji navedenih vrijednosti. U subotu, 18.maja 2013.godine, Bošnjakinje iz Lukavca su se zaputile u Bihać, odazivajući se pozivu članica Ženske edukativne organizacije ,,Iskre'' iz Bihaća. Koordinatorica u organizaciji programa bila je vjeroučiteljica Hasiba Saračević iz Lukavca.

Na putu prema Bihaću prvo odredište za odmor bio je vezirski grad Travnik. Lukavčanke su iskoristile priliku da obiđu Elči Ibrahim-pašinu medresu koju su izgradile Osmanlije davne 1705.godine. Nakon toga uslijedio je doručak na poznatom travničkom odmaralištu ,,Plava voda''.

Naredno odredište bio je historijski grad Jajce čije se gradsko područje nalazi na listi svjetske baštine UNESKO-a. U samom središtu grada nalazi se Plivski vodopad koji je jedan od dvanaest najljepših vodopada na svijetu. Prilikom prolaska kroz grad Ključ, Lukavčanke su iskoristile priliku da klanjaju podne namaz u raskošnoj džamiji u centru grada.

zen-luk-pos-05-2013-1

U ikindijsko vrijeme su stigle u Bihać, gdje su ih srdačno dočekale članice Ženske edukativne organizacije ,,Iskre'', na čelu sa predsjednicom udruženja Zinetom Horozović. Uslijedio je kratak odmor i razgledanje grada uz obilazak znamenitosti iz vremena srednjovjekovne Bosne i osmanskog doba. Gošćama je upriličen srdačan doček na Islamskom pedagoškom fakultetu na kojem je održano predavanje o programskom sadržaju fakulteta, obrazovanju koje je zasnovano na islamskim, pedagoškim i savremenim osnovama i aktivnostima koje se odvijaju na fakultetu. U prostorijama koje su predviđene za prezentiranje programa, upriličen je zajednički program koji su izvele članice ŽEO ,,Iskre'' i Mekteba za odrasle Lukavac. Program je, učenjem ašereta, otvorila Šuhra Terzić. Zineta Horozović je goste upoznala sa bogatim angažmanom udruženja koji se odnosi na aktivnosti u školi islama, novim programima za edukaciju žene, kursevima učenja Kur'ana, promocije knjiga, organiziranje iftara, organiziranje pomoći ugroženim kategorijama stanovništva, kreativnim radionicama i dr.

Nakon predstavljanja programskog sadržaja ŽEO ,,Iskre'', program su predstavile i članice Mekteba za odrasle Lukavac koji se odnosio na brojne aktivnosti, kao što su: edukacija žene kroz školu islama, tradicionalna akademija ,,Proljeće Kur'ana'', tradicionalna hatma, promocija knjiga, druženja s povodom, ekskurzije, izleti, organiziranje iftara, izložbi itd. Lukavčanke su se ovom prilikom predstavile  solističkim i horskih izvođenjem ilahija i kasida.

Učešće u zajedničkom programu uzela je i predsjednica udruženja ,,Solidarnost'', Zemira Gorinjac, koja je govorila o aktivnostima njenog udruženja, a koje se odnose na niz plemenitih projekata. To su, prije svega, sponzorstva jetima iz Gaze i Somalije, borba za pravdu  za Palestinu, vakufski projekti i dr. Gorinjac je prisutne podsjetila na nasilje koje budisti vrše prema muslimanima u Burmi i etničko čišćenje od tamnoputih muslimana Rohinga koji su prema podacima UN-a najugroženija nacionalna manjina na svijetu.

Poslije realizacije bogatih programskih sadržaja bišćanske domaćice su gošćama priredile bogatu trpezu na kojoj su se našli bošnjački, turski i arapski specijaliteti. Gošće su bile oduševljene srdačnim gostoprimstvom koje su im priredile članice ŽEO ,,Iskre''.

Na povratku su Lukavčanke obišle Stari grad i džamiju u Brekovici, gdje im je lijepu dobrodošlicu ukazala supruga imama džamije, vjeroučiteljica u lokalnoj školi. Nakon kraćeg odmora i osvježenja žene su obišle stari grad ,,Ostrožac'' u kojem se nalaze spomenici kulture iz srednjovjekovne Bosne i doba Osmanlija. Jedan od aktivista za održavanje ovog turističkog mjesta je kazao da je u cilju zaštite mjesta oformljena facebook grupa ,,Spasimo stari grad Ostrožac!''

Sljedeće odredište posjete bila je medresa ,,Džemaludin Čaušević'' u Cazinu. Ova prelijepa medresa se simbolično nalazi na vrh brda i ima isti arhitektonski plan kao i Islamski pedagoški fakultet u Bihaću, s malom razlikom u izvedbi krovne konstrukcije. Prilikom prezentacije rada medrese  jedna od cazinskih vjeroučiteljica je kazala da su izgradnju medrese pomogli brojni cazinski vakifi, čija su imena trajno uklesana na ploči u dvorištu medrese. Gošće su u ovoj medresi obavile podne namaz i zaputile se u obilazak stare cazinske medrese.

Nakon ručka i kraćeg predaha uslijedio je obilazak grada Cazina prilikom čega je posebnu pažnju posjetiteljkama izazvao Trg zlatnih ljiljana. U centru grada se nalazi šehidsko spomen obilježje ovog herojskog naroda, gdje su upisana imena šehida i postavljeni simboli ,,503. slavne brigade'', ,,504. LRB '', ,,Petog korpusa'' i dr.

Cilj posjete Bošnjakinja iz Lukavca Bihaću i Cazinu bio je razmjena utisaka i iskustava u promociji vjerskih, nacionalnih i kulturnih vrijednosti bošnjačkog naroda i doprinos u njihovom očuvanju.

Mersada Nuruddina Agović

  • 0101