Promo banner

A+ A A-

Zločinci „kažnjeni“ sa po tri dana zatvora za ubijene

Na šehidskom mezarju Veljaci u Bratuncu je 12. maja 2013. godine obavljena sedma kolektivna dženaza za Bošnjake stradale 1992. godine.  

Ukopano je 15 posmrtnih ostataka stradalih od kod kojih je troje neidentificirano.

dzen-brat-05-2013-1

Prije klanjanja dženaze-namaza, intonirana je himna BiH i proučene ilahije i dijelovi iz Kur'ana. Potom se obratila Indira Ramić, predstavnica porodica žrtava, koja je podsjetila na zločine u Bratuncu, na žrtve, na kosti koje još nisu nađene. Posebno je istakla da su zločinci odgovorni za ova zlodjela osuđeni na male kazne – tri dana zatvora po jednom Bošnjaku.

Dženazu je predvodio tuzlanski muftija Vahid ef. Fazlović.  U svom obraćanju muftija je svim porodicama stradalih Bošnjaka izjavio saučešće reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH Husein-ef. Kavazovića. „Danas smo ovdje da podijelimo i ublažimo bol porodica šehida Bratunca. Danas, također, trebamo izvući pouku, koja je ujedno i opomena čovjeku. Mi šaljemo poruku svim ljudima, da dostojanstvo s kojim se čovjek rađa, živi i umire, nije moguće uništiti. Šehidi BiH jesu ubijeni bez razloga, a mi i danas svjedočimo njihovoj nevinosti. Mi čvrsto vjerujemo u Konačni sud kada će apsolutna pravda biti ispunjena“, rekao je on. 

Posmrtni ostaci 15 žrtava prethodno su ekshumirani iz masovne grobnice Suha. Ukopani su: Mehmedalija Begzadić, Memiš Čivić, Senahid Čivić, Vejsil Ferhatović, Kada Mustafić, Selman Omerović, Mirsad Omerović, Jusuf Rahmić, Šaban Ramić, Mehmed-Rifet Suljić, Rešid Tabaković, Tifa Tabaković i još tri neidentificirana tijela. 

Tokom 1992. u Bratuncu su u masovnom etničkom čišćenju ubijena 603 civila. Pretpostavka je da je tokom Genocida u Srebrenici, i u Bratuncu ubijeno oko 2.500 civila u julu 1995. godine.

U periodu 3-12. maja ove godine održan je program Dani genocida u Bratuncu, kao sjećanje na 3. maj 1992. godine i paljenje i ubistva u selu Hranča i na 9. maj iste godine, kada je izvršeno strijeljanje 65 civila u blizini džamije u Glogovoj.

Veliki broj Bošnjaka Bratunca završio je u Drini i njihova tijela nikada neće moći biti pronađena. Procjena je da je tek polovina ubijenih pronađena.

Općina Bratunac već nekoliko godina od 25. aprila do 10. maja organizira dane kulture i sporta, bez pomena o događajima iz 1992. godine.

  • 0101