Promo banner

A+ A A-

Dan džamija svečano obilježen u Tešnju

U povodu obilježavanja 7. maja „Dana džamija“ Medžlis IZ-e Tešanj je organizirao niz prigodnih programa.

Centralna manifestacija pod nazivom „Večer Kur'ana“ održana je u džamiji džematu Miljanovci Novi u utorak 7. maja 2013.g. poslije akšam-namaza (šestu godinu za redom).

dan-dzamija-tesanj-05-2013-1

Ajete Kjur'ana Časnog učili su hafizi: Bajram Ajeti iz Makedonije, Talha Kalkan i Šukru Ujmaz iz Turske,  kura hafiz Aziz Alili iz Hrvatske, te  Hasan ef. Atli ataše za vjerska pitanja ambasade Turske u BiH i Muftija Kutahije Mustafa Uskuluplu.

Brojnim posjetiocima (prepuna džamija i harem) prigodno su se obratili džematski imam hafiz Nermin ef. Ibrahimović, glavni imam Medžlisa IZ-e Tešanj mr. Fuad ef. Omerbašić,  Muftija Turske oblasti Kutahya Mustafa Uskuluplu i Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović.

Programu su prisustvovali i glavni imami Medžlisa IZ-e Zenica mr. Jakub ef. Salkica, Medžlisa IZ-e Maglaj Izudin ef. Kruško, općinski načelnik Suad Huskić, predsjedavajući OV Tešanj hadži Fuad Šišić, poslanik u Parlamentu BiH hadži Šemsudin Mehmedović i brojni drugi gosti iz  javnog života.

Pred ovu manifestaciju u prostorijama Medžlisa IZ-e Tešanj hadži Muharem Sejdić je u ime svoje supruge hadži Zade Elizabete Sejdić, uplatio novačna sredstva na ime kupovine zemljišta za proširenje harema džamije u Jelahu, čemu su prisustvovali glavni imam i predsjednik IO Medžlisa IZ-e Tešanj, imam džemata Jelah Almir ef. Hadžić i predsjednik džematskog odbora džemata Jelah Kasim Alić. Ovo uvakufljenje je posebno značajno ako se ima u vidu činjenica da je naselje Jelah i okolina džamije izuzetno gusto naseljeno i da je postojeći harem džamije gotovo potpuno pokriven pratećim džamijskim objektima i velikim natkrivenim šadrvanom. Napominjemo da hadžija Muharem nije stanovnik ovog mjesta ni džematlija ovog džemata, što pokazuje da hairli djela nemaju granice.

U srednjoškolskom centu u Tešnju istog dana učenici sve tri srednje škole su pod nadzorom profesora islamske vjeronauke i koordinatora Medžlisa IZ-e Tešanj Rame ef. Svrze prof. priredili prigodan program u povodu Dana džamija koji se sastojao u prezentaciji nekoliko učeničkih radova na navedenu temu i izvođenju prigodnih ilahija. Pored brojnih učenika, profesora i direktora škola ovom programu su prisustvovali glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Tešanj sa saradnicima i gostima iz Turske na čalu sa Muftijom Kutahye. Kada su učenici izvodili posljednju ilahiju na Turskom jeziku pridružio im se i hafiz iz Turske Šukru Ujmaz na opće zadovoljstvo prisutnih i oduševljenje  učenika u prepunom amfiteatru škole.

U nedjelju 28. 04. 2013. godine upriličen je i tradicionalni 19. godinu za redom šehidski mevlud koji ovaj Medžlis organizuje zajedno sa Organizacijom porodica šehida i palih boraca u povodu 7. maja Dana džamija i 3. maja općinskog Dana šehida svake godine u drugoj džamiji. Ove godine mevlud je proučen u džamiji džemata Kraševo. Mevlud su proučili imami Medžlisa IZ-e Tešanj, a prisutnima se prigodno obratili džematski imam Dževad ef. Bećirović, općinki načelnik Suad Huskić, predsjednik OPŠiPB Muhamed Jahić i glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić.

Održani su i prigodni mevludi u džamiji džemata Mrkotić-Putešić, 30.04.2013., i Trepče, 27.04.2013.g. te tribina u džamiji džemata Jelah, 05.05. 2013.g., na kojoj je o navedenoj temi govorio prof. dr. Ismet Bušatlić, dekan Fakulteta Islamskih nauka u Sarajevu.

  • 0101

(www.iz-tesanj.ba