A+ A A-

Trodnevno zasjedanje Europskog vijeća vjerskih lidera u Beču

Europsko vijeće vjerskih lidera (ECRL) u saradnji sa OSCE-om je od 06. do 08. maja ove godine u Beču održalo trodnevno zasjedanje. U ponedjeljak je održan sastanak Izvršnog odbora ECRL-a. Sastanku Izvršnog odbora je bio prisutan Senaid ef. Kobilica, glavni imam Islamske zajednice Bošnjaka u Norveškoj u svojstvu savjetnika prethodnom reisu-l-ulemi dr. Mustafi ef. Ceriću, koji je inače član Izvršnog odbora i komoderator ECRL-a.

ecrl-bec-2013-1

Podsjećanja radi, Europsko vijeće vjerskih lidera osnovano je 2001. u Parizu sa ciljem da radi na širenju međuvjerskog dijaloga u Europi. Vijeće ima preko 40 članova, najviših vjerskih lidera iz skoro svih europskih zemalja. Vijeće je zapravo produžena ruka Svjetske konferencije za religiju i mir (WCRP) sa sjedištem u Nju Jorku.

Da se europske institucije otvaraju prema vjerama, vjerskim zajednicama i njihovim reprezentativnim tijelima govori činjenica da je OSCE glavni domaćin ovogodišnjem zasjedanju ECRL-a u Beču. Također Europska Unija i Vijeće Europe u nekoliko navrata su pokazali i pokazuju sve veći interes za saradnjom sa vjerskim zajednicama kroz direktno kontakt sa Europskim vijećem vjerskih lidera.

Tako je drugi dan boravka u sjedištu OSCE-a u Beču bio posvećen cjelodnevnom Okruglom stolu, gdje su bili prisutni predstavnici članica OSCE-a i članovi ECRL-a. Tema Okruglog stola je bila "Međuvjerski dijalog za promoviranje vjerskih sloboda". Poseban akcenat je ponovo stavljen na neophodan angažman državnih i vjerskih institucija i autoriteta u borbi protiv mržnje, diskriminacije i rasizma u Europi. U tom smislu su izlaganja imali predstavnici OSCE-a i ECRL-a. Također je jedna od sesija bila posvećena potrebi i doprinosu vjerskih zajednica u zaštiti i otvaranju prema drugom i drugačijem.

ecrl-bec-2013-2

Treći dan je bio isključivo za članove Vijeća. Pored tekućih pitanja i dokumenta o strategiji za narednih pet godina, prisutni članovi ECRL-a su diskutirali i usvojili bečku deklaraciju. Deklaracija ECRL-a sa trodnevnog zasjedanja u Beču nosi naslov "Vjerske slobode - prava i obaveze" i, između ostaloga, sadrži:

"Mi, vjerske zajednice u Europi se obavezujemo da ćemo pojedinačno i zajednički raditi na unapređenju vjerskih sloboda. Zajedno ćemo se suprotstaviti svakoj prijetnji, koja bi mogla ugroziti vjerske slobode, bilo to pretjeranim državnim ograničenjima ili njihovom pasivnošću naspram nasilja i prijetnji protiv vjerskih zajednica. Zajednički ćemo otvoreno govoriti protiv mržnje i nasilja nad vjerskim zajednicama. Dignut ćemo svoj glas ukoliko bilo koja država negira jednoj ili više vjerskih zajednica vjersku slobodu uključujući pravo vjerskih zajednica da zakonski budu priznate, da se slobodno organiziraju prema svojim hijerarhijskim i institucionalnim strukturama, kao i da biraju, imenuju i premještaju svoj kadar u skladu sa svojim kriterijima i standardima i da mogu obrazovati svoj kadar u odgovarajućim institucijama".

Na kraju se Europsko vijeće vjerskih lidera zahvalilo Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini na gostoprimstvu i dobroj organizaciji sastanka ovoga Vijeća u Sarajevu prošle godine.

S.K.