A+ A A-

Posjeta džamijama u istočnoj Hercegovini

Mostar, 08. maj 2013. - Posjeta džamijama u Istočnoj Hercegovini jedan je od novijih programa pridruženih tradicionalnoj manifestaciji „Dani mevluda i zikra“ s intencijom da ostane trajna praksa. Obilježavajući Dan džamija mostarski muftija h Seid ef. Smajkić i dr. Amir ef. Karić, rukovodilac Vjerskoprosvjetne službe Rijaseta IZ u BiH u pratnji brojnih javnih i političkih ličnosti jučer su posjetili samo neke obnovljene i porušene džamije na području Bileće i Trebinja. A kako džamije u svom suštinskom značenju predstavljaju i svojevrsni historijski podsjetnik, poruku i ibret jučer su evocirane uspomene na minulo vrijeme, značajne ličnosti , na značajne događaje i džemate kojih više tamo nema i još jednom izražena nada da ćemo im se iznova sve više i odlučnije vraćati i posjećivati.

pos-dzam-ist-herc-05-2013-1

 

Uz muftiju Smajkića i dr. Karića u posjeti Bileći i Trebinju jučer su boravili i ministar kulture u vladi F BiH Salmir Kaplan, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice Muamer Bandić, Enes  Zeković zastupnik u Skupštini kantona Sarajevo, književnik Ibrahim Kajan, nekoliko direktora privatnih i javnih ustanova i drugi zaljubljenici u islamsku kulturnu baštinu. Kako je to i ustanovljeno protokolom posjete tehijetu-l-mesdžid klanjan je u obnovljenoj Avdića džamiji na Planoj kod Bileće, u obnovljenoj gradskoj džamiji u Bileći, a podne namaz klanjan je u obnovljenom mesdžidu u Grančarevu. Poseban utisak na sve učesnike ove prve zvanične posjete džamijama u Istočnoj Hercegovini ostavile su zidine i ruševine džamije Hasan paše Predojevića u Polju kod Bileće. Njegova džamija je porušena u Drugom svjetskom ratu i od tada više nije obnavljana. Uprkos stegama brojnih režima, burnim događajima njena četvrtasta munara još uvijek svjedoči davno minulo vrijeme.

U svakoj od posjećenih džamija kratko je akcentirana njena najvažnija odlika i karakteristika. Džamija u Planoj nekoliko puta je do sada rušena i obnavljana. U njoj je prve svoje namaze klanjao i čuveni alim Ćamil ef. Avdić, diplomac Univerziteta Al-Azhar. Džamija u Planoj obnovljena je uglavnom zahvaljujući sredstvima prikupljenim putem sergije Rijaseta IZ u BiH po našim džematima. Njeno svečano otvorenje najavljeno je iza mubarek ramazana. Iz Grančareva vodi porijeklo i čuveni alim hafiz Ibrahim ef. Trebinjac. U Grančarevu je svoju profesionalnu karijeru, kao imam, počeo i dekan Fakulteta Islamskih nauka prof.dr. Ismet Bušatlić. Delegacija Islamske zajednice posjetila je i Čaršijsku džamiju u Stocu, upoznala se sa dinamikom radova na obnovi Musafirhane u ovom gradu, a u povratku obišla i gradilište džamije u Ljubinju. I tako do u nedogled, kod svake džamije još jedna činjenica, još jedno sjećanje još jedan ponos jer džamije su, kako je to primijetio u svom obraćanju dr. Karić mjesta naših okupljanja, ne samo fizičkih već i okupljanja najiskrenijih humanističkih ideja i pregalaštva.

„Danas ovdje vjerovatno ne bi došli da nemamo naših džamija. Zato je važno da se u svim mjestima gdje su živili Bošnjaci obnovimo  njihova obilježja bez obzira koliko ih danas živi na tom području. Džamije su mjesta zikra, buđenja nade, okupljanja ljudi i izgradnje plemenitih osobina“, kazao je dr. Karić. On je u svom govoru izrazio nadu kako će ovakav vid posjeta džamijama u Istočnoj Hercegovini, u institucionalnom smislu, iz godine u godinu sve više biti jači i snažniji, sa većom i boljom organizacijom.

Za organizaciju i prijem visokih gostiju ove godine se na sebi karakterističan način pobrinuo Husein ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa IZ Trebinje i Medžlisa IZ Bileća. 

Hasan Eminović

  • 0101