Promo banner

A+ A A-

S Ferhadijom se obnavlja vjera, tolerancija i suživot

ferhadija-dzamija-obnovaIslamska zajednica u Bosni i Hercegovini danas obilježava Dan džamija na 20. godišnjicu rušenja tog vjerskog objekta i 12. godišnjicu pogibije Murata Badića iz Cazina, kojem je proučen tevhid u obnovljenom dijelu te džamije, uz poruku da se to što se dogodilo 7. maja 1993. i 2001. više nikada ne dogodi.

Prilikom pokušaja polaganja temeljca za obnovu Ferhadije 2001., u protestima nekih grupa i nacionalističkim divljanjima, kojima je spriječen taj pokušaj vjernika i Islamske zajednice, teško je povrijeđen Murat Badić iz Cazina, koji je nedugo zatim podlegao od zadobijenih povreda.

Muftija Čamdžić ponovo ukazuje na značaj obnove Ferhadije, koja nije samo kulturološki i vjerski objekt. Ona je pet vjekova slala poruke vjere, kulture, ljubavi, međuljudskih odnosa, tolerancije, suživota i dijaloga, koji nema i kojem ne smije biti alternative.

Ferfat-pašina džamija u Banjoj Luci bila je, kao jedini takav objekt na ovim prostorima, i pod zaštitom UNESCO-a, ali je, nažalost, konstatira ef. Čamdžić, u svijetu postala poznata i po rušenju ratne 1993. godine, zbog čega je svaki 7. maj tužan dan, jer je njeno rušenje bila i poruka da vjernici muslimani ne treba da budu na tom prostoru.

"Međutim, Ferhadija se obnavlja i sada smo ohrabreni, puni nade i optimizma. S Ferhadijom imamo i puno više povratnika Bošnjaka u Banju Luku, kao i sa svim drugim džamijama, a takav je slučaj i s crkvama, pravoslavnim i katoličkim, sinagogama", naglašava banjalučki muftija.

Ističe da će već, možda, ove, ali sigurno sljedeće godine, biti potpuno završena obnova te džamije.

"Ta džamija i nas i vjernike, povratnike, hrabri i bodri. I sve više građana svaki dan dolazi i kod mene, i Srbi i Hrvati i posebno Bošnjaci koji se vesele njenoj obnovi. Kažu da su se s Ferhadijom rodili, rasli i žele da ta džamija ponovo bude u Banjoj Luci", priča ef. Čamdžić u razgovoru za Fenu.

Naše različitosti, kaže, treba da se iskoriste u pozitivne svrhe, jer je to naše bogatstvo.

"Mi ovdje nismo osuđeni da živimo zajedno, već je to naša prednost i to treba da iskoristimo", naglašava muftija banjalučki.

Finansijska sredstva još predstavljaju problem za privođenje kraju svih radova na obnovi Ferhadije, a muftija Čamdžić podsjeća da im je turska organizacija TIKA obećala da će pomoći da se završi dekoracija te džamije i ostali radovi.

"Već se uveliko zida Ferhat-pašino turbe. Za sve što poduzimamo veliku zaslugu ima i reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović, koji se založio i kod vlade Turske da se dobije pomoć za Ferhadiju", pojašnjava Čamdžić.

Također, predstavnici banjalučkog muftiluka nadaju se da će u narednih mjesec-dva od lokalnih gradskih vlasti dobiti saglasnost za izgradnju medrese, odnosno islamske gimnazije u Banjoj Luci, jer oni jedini nemaju taj objekt.

Muftija Čamdžić za Fenu ističe da će izgradnja medrese biti još snažnije i jače ohrabrenje i poticaj da se vrate izbjegli Bošnjaci Banjalučani.