Promo banner

A+ A A-

Na XII bijenalu knjige Nagrada za nauku dodijeljena rahmetli dr. Ahmedu Smajloviću

ah-majl-nag-04-2013-1Dodjelom sajamskih nagrada u "Bosanskoj kući" u Centru Skenderija 22 . aprila ove godine zatvoren je ovogodišnji XXV međunarodni sajam knjige i XII bijenale knjige, koje su od 17. aprila organizirali Udruženje izdavača i knjižara (UIK) BiH, TKD "Šahinpašić" i Centar Skenderija.

Nagrade za najbolje izdavačke projekte su u prisustvu brojnih autora i izdavača dodijeljene u 15 kategorija. Nagrada za nauku dodijeljena je rahm. dr. Ahmedu Smajloviću za djelo "Filozofija orijentalistike i njen uticaj na savremenu arapsku književnost", objavljenu 2012. godine u suizdavaštvu El-Kalema - Izdavačkog centra Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Fakulteta islamskih nauka u Sarajevu.

Ovo izuzetno značajno djelo koje je, izvorno ispisano na arapskom jeziku, nezaobilazno u izučavanju orijentalistike i njezinog utjecaja na kulturne tokove u arapskom svijetu općenito, a posebno na polju književnosti, u bosanski jezik pretočio je naš renomirani prevodilac prof. dr. Mehmed Kico.

(www.fin.ba)