A+ A A-

Novi Pazar: Mešihat formirao Štab za odbranu Islamske zajednice

Na vanrednoj sjednici održanoj 06.05.2013. god. u Novom Pazaru, Mešihat Islamske zajednice u Srbiji formirao je Štab za odbranu Islamske zajednice.

Ovoj odluci prethodila je konstatacija da su informacije o opsežnim pripremama za novi napad na ustavni poredak Islamske zajednice u Srbiji u toku, te da se vrše po istom modelu iz 2007. godine, gdje se prikupljanjem potpisa sa navodnom namjerom pomirenja i uspostave jedinstva Islamske zajednice nastoji izmanipulisati što veći broj uposlenika Islamske zajednice, a nakon toga upotrijebiti potpise za pokušaj neustavnog preuzimanja Islamske zajednice.

sjed-mes-srb-05-2013-1

Mešihat je takođe konstatovao da je medijsko-politička hajka na muftiju Muamer ef. Zukorlića i njegove saradnike imala za cilj pripremanje terena za regrutovanje što većeg broja ljudi među uposlenicima i pripadnicima Islamske zajednice radi budućih antiustavnih postupaka i aktivnosti.

Sedmočlanim Štabom za odbranu Islamske zajednice rukovodiće potpredsjednik Mešihata i direktor Medrese Rešad ef. Plojović. Uloga Štaba biće poduzimanje svih potrebnih aktivnosti i poteza u cilju očuvanja ustavnog poretka i normalnog ambijenta za funkcionisanje organa i ustanova Islamske zajednice.

Mešihat poziva ulemu, aktiviste i džematlije da se jave Štabu za odbranu Islamske zajednice radi uputstava o daljim aktivnostima.

„Kao i 2007. uvjereni smo da ćemo i ovaj put odbraniti Islamsku zajednicu. Svjesni smo da je ovo cijena naše odlučnosti da smo i nemirnoj slobodi dali prednost nad mirnim ropstvom, te da ostajemo dosljedni očuvanju pune autonomnosti Islamske zajednice“, izjavio je nakon sjednice muftija Muamer ef. Zukorlić.

Mešihat je odlučio da uputi višečlanu delegaciju Islamske zajednice i njenih ustanova koja bi vrhovnog poglavara, reisu-l-ulemu mr. Husein ef. Kavazovića upoznala sa aktuelnim stanjem u Islamskoj zajednici.

(www.islamska-zajednica.org)