A+ A A-

Otvoren Islamski centar u Rijeci

Svečanost otvaranja Islamskog centra u Rijeci zaista je bila veličanstvena. Započela je u četvrtak (02.05) kad su se mnogi vjernici slili iz svih krajeva Hrvatske, Europe, Azije i Afrike i nakon što su se smjestili tamo gdje su se smjestili, svratili su u Riječku džamiju, čija munara, u ozračju Jadrana doista djeluje kao svjetionik.

ic-rij-otvo-05-2013-2

Sa terase džamije vidio se cijeli Kvarnerski zaljev, zaštićen istočnom Istrom s krunom Istre Učkom, zatim Opatijskom rivijerom, Rijekom i otokom Cresom. Na terasi se šetalo kao na Korzu i ne sumnjam da će, upravo zbog veličanstvenog pogleda, prostor ispred džamije uskoro postati novo Riječko korzo.

Džuma-namaz održan je u prepunoj džamiji. Hatib: banjalučki muftija, Edhem ef. Čamdžić.

A u petak navečer – mevlud. Kurra hafiz Aziz ef. Alili odabrao je sjajnu ekipu koju su Riječani podržali sa dva prekrasna zbra mladih Riječanki. Bilo je gotovo neponovljivo, jer je zvukovnu sliku Mevluda upotpunila prepuna džamija i prostor ispred. Oni koji znaju, izračunali su da je Mevludu prisustvovalo više od 2500 vjernika.

ic-rij-otvo-05-2013-1

Na otvaranju Riječke krasotice muftija dr. Aziz ef. Hasanović u nadahnutom se govoru prisjetio svih onih koji su inicirali izgradnju Riječke džamije, a kojih sada nema među nama, ne zaboravivši spomenuti ni onoga kojega je naslijedio na mjestu predsjednika Mešihata, muftiju Ševku ef. Omerbašića.

Reisu-l-ulema Husen ef. Kavazović posebno se zahvalio hrvatskim državnim tijelima i gradu Rijeci koji su podržali projekt Riječke džamije, naglašujući i vakifskom dijelu ulogu Države Katar koja je u svijetu poznata ne samo po bogatstvu, nego i po svojim dobrotvornim prilozima, osobito kad je riječ o izgradnji džamija.

ic-rij-otvo-05-2013-3

Na kraju svečanosti, prije samoga svečanog puštanja u rad Riječke džamije, ministar Awgaf, izaslanik Šeika Al-Thanija, emira Države Katar, predao je prigodne poklone prof. dr. Ivi Josipoviću, predsjedniku Republike Hrvatske i Bakiru Izetbegoviću člana Predsjedništva BiH. O tom događaju donijet ćemo slijedećih dana nekoliko zanimljivih reportaža.

(www.islamska-zajednica.hr)