A+ A A-

Održana dvadeseta sjednica Mešihata IZBNJ

izb-u-njemackojWiesbaden,  20.04.2013 – Mešihat IZBNJ održao je u subotu 20.04.2013.g. svoju dvadesetu redovnu sjednicu (01/13–20),  na kojoj  je razmatrano jedanaest tačaka dnevnog reda vezanih za rad i aktivnosti Mešihata IZBNJ.

Posebna pažnja posvećena je analizi posljednje sjednice Sabora, njenim zaključcima i njihovoj realizaciji. U okviru ove tačke dnevnog reda određen je ujedno i termin za naredno zasjedanje Sabora IZBNJ koje je planirano za 16.11.2013. g.

Na sjednici je također razmatran izvještaj o radu Mešihata u protekloj godini. Izrađena i razmatrana je detaljna analiza svih aktivnosti, posebno sprovedenih akcija i učešća džemata u istima. Detaljni izvještaji vezani za učešće džemata u akcijama Mešihata i Rijaseta će biti prezentirani narednih dana. Utvrđeno je da nekolicina džemata nije izmirila obavezu članarine za 2012. g., koja predstavlja apsolutnu osnovu za članstvo u IZBNJ i ujedno najznačajniji izvor finansiranja Mešihata. Slijedeći džemati nisu izmirili obavezu uplaćivanja članarine: Balingen, Berlin, Bremen, Duisburg SAN, Frankfurt IKC, Gaggenau, Hagen, Heilbronn, Loehne, Muenchen-Tevhid, Penzberg, Reutlingen i Wuppertal.

Usvojen je i plan i program mektebske nastave za 2013.g. koji je Mešihatu prezentirao Muftija Pašo ef. Fetić. Na kraju je donesena odluka o raspisivanju konkursa za izradu mektebskog materijala. Mektebska komisija ce po tom pitanju poduzeti konkretne korake.

Dobar dio vremena utrošen je na razmatranje pravilnika o radu imama kojim bi se oblast imamskog djelovanja pravno definisala i unaprijedila. Pored toga, pitanje imama, njihovog radnog odnosa u organizacionim jedinicama te njihovo sistematiziranje je jedno od tri ključna pravna uslova za sticanje kvalitetnijeg statusa. Izrađeni „Pravilnik o radu imama (PRI)“ predstavlja prvi korak ka tom cilju. Mešihat IZBNJ je usvojio pravilnik. Isti će biti upućen na potvrdu u Rijaset IZuBiH a potom u saborsku proceduru i džemate IZBNJ. Pravilnikom se okvirno definišu prava i obaveze imama u džematu i donose opšte potrebne odredbe između ostalog vezano za njegov angažman, njegovo disciplinsko nadgledanje i ulogu dekreta vrhovnog muftije u Sarajevu.

Značajno pitanje ove sjednice Mešihata bila je i tačka dnevnog reda posvećena odnosima između IZBNJ i Rijaseta IZuBiH, posebno u pogledu materijalnih sredstava i konkretne pomoći radu Mešihata i njegovim organizacionim jedinicama. Ovo pitanje je esencijalno kako za Mešihat, tako i za džemate. Po tim pitanjima će uslijediti pojačana komunikacija sa Rijasetom IzuBiH kao i sa kabinetom Reisu-l-uleme. U okviru ove tačke dnevnog reda je razmatran i nacrt platforme za izmjenu Ustava IZuBiH i aktivno učešće IZBNJ u ovim procesima.

Dalje je  razmatrano i pitanje formiranja medžlisa i daljnjeg institucionalnog ustrojstva Zajednice. Nacrt središnjeg uređenja Zajednice kao i izbor izvršnog odbora bit će dostavljen džematima kako bi se do ramazana sproveli izbori. U rukovodstvo medžlisa birat će se predsjednik, potpredsjednik i sekretar dok će glavni imami i predstavnici regije u Mešihatu biti članovi medžlisa po položaju.

Pored ovih pitanja razgovarano je i o članstvu IZBNJ u drugim muslimanskim krovnim organizacijama koje djeluju u Njemačkoj. Istaknuta je pri tome snažna volja i potreba, da se IZBNJ profilira i pozicionira kao kao samostalna muslimanska organizacija. S tim u vezi su donešene konkretne odluke.

Posebna pažnja posvećena je dosadašnjem radu „Ureda za hadždž i umru“ na osnovu izvještaja rukovodioca ureda. Ovogodišnja organizacija putovanja na umru je ocijenjena veoma uspješnom. Razmatrane su i pripreme ovogodišnjeg putovanja na hadždž koje teku po planu. Izrađen je nacrt pravilnika o radu ureda kako bi se ova oblast normativno regulisala. Nacrt predstavlja prvu podlogu za izrađivanje konačnog pravilnika koji će se u saradnji sa rukovodiocem ureda fiksirati.

Rijaset IZuBiH je proglasio 2012.g. godinom obnove džamije Aladža u Foči i raspisao sergiju za dan džamija u tu svrhu. Mešihat je donio odluku da se tim povodom organizira jedna dodatna i jedinstvena akcija na području Njemačke, o kojoj će džemati biti obaviješteni. Mešihat je na kraju prihvatio prijedlog muftije, da se sa određenim radnim vremenom njemu na ispomoć uposli jedan dodatni operativac. Prihvaćeno je da tu dužnost obavlja Bilal ef. Hodžić.

Z.M.

(www.igbd.org)