A+ A A-

Promocija rada i osnivanje odbora za međureligijsku saradnju u Zenici i Doboju

U srijedu 24. aprila 2013. godine Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine (MRV) upriličilo je dvije svečanosti u Zenici i Doboju povodom promocije rada i formiranja Odbora za međureligijsku saradnju.

dob-zen-mrv-04-2013-1

Osnovni cilj ovih svečanosti bio je da se javnosti predstavi rad Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici, kao i formiranje Odbora za međureligijsku saradnju u Doboju, te da se tim odborima pokaže podrška koju oni uživaju od strane vjerskih poglavara koji dolaze iz četiri vjerske zajednice, Islamske zajednice, Srpske-pravoslavne crkve, Katoličke crkve i Jevrejske zajednice.

U protokolu navedenih svečanosti u ime Islamske zajednice u BiH učestvovali su muftija sarajevski mr. Husein ef. Smajić, potpredsjednik Skupštine MRV BiH i muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, u ime Srpske-pravoslavne crkve protonamjesnik Bojan Glišić, u ime Katoličke crkve prof. dr. Mario Bernadić, u ime Jevrejske zajednice gosp. Boris Kožemjakin, a Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH predstavljao je gosp. Samir Slaku. Izvještaj o radu Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici podnio je Don Anto Ledić, predsjedavajući Odbora, a moderator svečanosti bio je gosp. Emir Kovačević iz sekretarijata MRV, koji je predstavio ideju projekta.

U svojim obraćanjima navedeni predstavnici vjerskih zajednica izrazili su punu podršku u radu Odbora za međureligijsku saradnju u Zenici i Doboju, istakavši da su temeljni problemi vjerskih zajednica u Bosni i Hercegovini problem restitucije i problem rješavanja zdravstvenog i penzionog osiguranja za vjerske službenike od strane države.

  • 0101