A+ A A-

Muftija zenički na sjednicama izvršnih odbora medžlisa

U periodu od 18. do 23. aprila 2013. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović prisustvovao je sjednicama izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog.

mu-ze-sjed-io-miz-04-2013-1

Prisustvo muftije zeničkog na sjednicama izvršnih odbora imalo je za cilj, prije svega, analizu održanih redovnih skupština medžlisa Islamske zajednice Muftiluka zeničkog, praćenje realizacije Odluke Sabora IZ u BiH o jedinstvenoj članarini i centralizaciji sredstava, ali i predlaganje projekata i aktivnosti za naredni period.

Na sjednicama izvršnih odbora konstatovano je da su skupštine medžlisa Islamske zajednice na području Muftiluka zeničkog uspješno provedene, te da možemo biti zadovoljni rezultatima u radu koji su predstavljeni kroz godišnje izvještaje.

Kada je u pitanju jedinstvena članarina i centralizacija sredstava, ova Odluka Sabora IZ u BiH provedena je na području medžlisa Islamske zajednice Zenica, Žepče i Zavidovići, a u ostalim medžlisima vrše se temeljite pripreme za provedbu iste.

Nakon što je članovima izvršnih odbora čestitao na rezultatima u radu postignutim u proteklom periodu, muftija zenički, u cilju unaprijeđenja rada medžlisa Islamske zajednice predložio je da se u narednom periodu, između ostaloga, poduzmu sljedeće aktivnosti: praćenje rada mektebske nastave, posjete džematima i praćenje rada džematskih odbora, doedukacija imama, promoviranje, čuvanje i jačanje vakufa i vakufske imovine, rad sa omladinom, rad sa ženama, formiranje fondova za stipendiranje učenika i studenata i pomoć socijalno ugroženim džematlijama, projekat bratimljenja sa medžlisima IZ sa područja RS, rad na jačanju svijesti o institucijama Islamske zajednice, izgradnja međuljudskih odnosa u džematima, program vizitacije imama porodicama u matičnim džematima, izrada socijalne karte džemata, otvaranje islamskih obdaništa, otvaranje Savjetovališta pri medžlisima i dr.

Također, muftija zenički izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima na polju vjersko-prosvjetnih, administrativno-pravnih i finansijskih aktivnosti medžlisa Islamske zajednice.

Na sjednicama izvršnih odbora medžlisa Islamske zajednice Maglaj i Zavidovići muftija zenički ukazao je na obavezu rješavanja dugovanja po osnovu haradži-muhasebe. Dogovoreno je da predsjednici medžlisa sa Finansijskom službom Rijaseta naprave dinamiku otplate dugovanja po ovom osnovu. 

  • IO #U0139#U02ddep#U00c4#U0164e 11.IO #U0139#U02ddep#U00c4#U0164e 11.