A+ A A-

Provedeno mektebsko takmičenje na nivou MIZ Jajce

U subotu 20. aprila 2013. godine u džamiji Esme Sultanije i Hadadan džamiji u Jajcu održano je šesnaesto mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa Jajce. Takmičenje je bilo organizirano prema propozicijama i kategorijama utvrđenim od strane VP službe Rijaseta IZ-e u BiH na kojem je učešće uzelo 48 takmičara predstavnika osamnaest džemata Medžlisa Jajce. Trideset šest učenika takmičilo se u disciplini općeg znanja, a dvanaest učenika u disciplini kiraeta, šest u kategoriji mlađeg, a šest u kategoriji starijeg uzrasta. Pobjednici takmičenja u sve tri kategorije su se plasirali za takmičenje na nivou Mutiluka travničkog.

mek-tak-jajce-04-2013-1

U 09,50 sati v.d. glavnog imama prof. Zehrudin ef. Hadžić otvorio je takmičenje, nakon čega je u Hadadan džamiji uslijedilo testiranje iz općeg znanja, a u džamiji Esme Sultanije ispitivanje iz kiraeta po kategorijama.

Komisija za opće znanje (Senad ef. Hadžić, predsjednik, Semin ef. Česo i Senaid ef. članovi) uz pomoć i drugih imama izvršila je ocjenjivanje i zbrajanje rezultata, a komisija za kiraet (Nedim ef. Glamočić, predsjednik, te Nesib ef. Emušić i Tarik ef. Trapo članovi) je preslušala sve takmičare i izvršila ocjenjivanje. I jedna i druga komisija je bila na visini svoga zadatka, te je sve završeno po predviđenom protokolu do podne namaza.

Nakon klanjanja podne namaza u džamiji Esme Sultanije prisutnima se obratio v.d. glavnog imama prof. Zehrudin ef. Hadžić koji je govorio o važnosti mekteba, mektebske nastave i takmičenja, istakavši: “ Vrijednosti koje naučite kroz mekteb, kroz takmičenje ostaju vam do kraja vaših života. Danas ste svi bili takmičari, a znaju se imena onih koji su pobijedili. Takmičari koji danas nisu pobijedili ostaje prilika za naredni put. Ove godine smo pokrenuli i mektebsku olimpijadu i tu je prilika da i drugi budu pobjednici“.

Uzvišeni Allah dž.š. u 26. ajetu sure El-Mutaffifin kaže: „Čiji će pečat mošus biti – i neka se zato takmiče, oni koji hoće da se takmiče“.

U svom govoru Zehrudin ef. je čestitao takmičarima, njihovim roditeljima, muallimima i muallimi na trudu i zalaganju te postignutim rezultatima, a pobjednicima zaželio uspjeh na takmičenju na nivou Muftiluka. Nakon obraćanja Zehrudin ef. uslijedila je dodjela diploma i hedija svim takmičarima, te proglašenje pobjednika i dodjela nagrada i diploma takmičarima za osvojena prva tri mjesta u svakoj kategoriji.

Rezultati su sljedeći:
Test općeg znanja:
1. mjesto Amela Mujagić, džemat Jajce, muallim Ramiz ef. Bećirović
2. mjesto Sumeja Redžić, džemat Barevo, muallim Nihad ef. Mrkonja
3. mjesto Sumedin Penić, džemat Divičani, muallim Ramiz ef. Kahrić.

Kiraet - mlađi uzrast:
1. mjesto Amina Dervišić, džemat Vinac, muallim Alija ef. Keško
2. mjesto Amna Kasum, džemat Ipota – Kasumi, muallima Nisveta –hanuma Kasum
3. mejstoBerina Makić, džemat Bučići, muallim Senaid ef. Hodžić.

Kiraet - stariji uzrast:
1. mjesto Azra Kasum, džemat Ipota – Kasumi, muallima Nisveta – hanuma Kasum
2. mjesto Sulejman Turanović, džemat Kuprešani, muallim Fikret ef. Meštrovac
3. mjesto Harisa Duranović, džemat Divičani, muallim Ramiz ef. Kahrić.

Rezultati u ukupnom plasmanu:
Svaki džemat je trebao imati po dva takmičara iz općeg znanja i dva takmičara iz kiraeta.
Maksimalan broj po jednom takmičaru je 86 poena što za četiri takmičara iznosi 344 poena.
1. mjesto džemat Vinac sa 230,8 osvojenih poena, muallim Alija ef. Keško
2. mjesto džemat Ipota-Kasumi sa 226,7 osvojenih poena, muallima Nisveta-hanuma Kasum
3. mjesto džemat Jajce sa 221,9 osvojenih poena, muallim Ramiz ef. Bećirović;
a zatim slijede džemat Divičani sa 210,2 osvojenih poena, muallim Ramiz ef. Kahrić.

Mubarek olsun pobjednicima i svim učesnicima.
B.I.R. Hamdi

  • 476020_10200724393579535_1027684340_o476020_10200724393579535_1027684340_o