Promo banner

A+ A A-

Mektebsko takmičenje u Vitezu

U subotu, 20. aprila 2013. godine u prostorijama džemata Kruščica održano je šesnaesto mektebsko takmičenje na nivou Medžlisa Islamske zajednice Vitez. Polaznici mektebske nastave su se takmičili u tri kategorije i to: test iz općeg znanja, kiraet mlađi uzrast od I do VI razreda i kiraet stariji uzrast od VII do VIII razreda. Džemat Kruščica je bilo mjesto okupljanja najboljih viteških mekteblija. U kategoriji općeg znanja takmičilo se 20 polaznika mektebske nastave iz devet džemata: (Vitez, Kruščica, Počulica, Preočica, Lupac, Bukve, Grbavica, Ahmići i Vrhovine). Članovi komisije iz općeg znanja bili su: glavni imam Mihnet-ef. Mehmedović, hafiz Salih-ef. Haseljić, Ibro-ef. Halilović, Emrah-ef. Šeper, Jasmin-ef. Okanović, Davud-ef. Husika, Almedin-ef. Mešković, Mahir-ef. Husić i Mustafa-ef. Varešlija. Nakon provedenog testiranja komisija je pregledala i objavila rezultate. Prvo mjesto iz općeg znanja osvojio je Rebihić Almedin predstavnik džemata Grbavica muallima Davud-ef. Husika, drugo mjesto osvojila je Ahmić Dženeta predstavnica džemata Ahmići muallima Mahir-ef. Husića, a treće mjesto Hercegovac Habiba predstavnica džemata Vitez muallima Mihnet-ef. Mehmedovića. Rebihić Almedin i Ahmić Dženeta  su predstavnici Medžlisa Islamske zajednice Vitez za takmičenje na nivou Muftiluka travničkog koje će se održati 4. maja u Bugojnu.

takm-vit

Prema protokolu i uputstvima Muftiluka travničkog prije podne namaza u džamiji u Kruščici održano je takmičenje iz kiraeta za mlađi uzrast od I do VI razreda osnovne škole. Drugu komisiju za kiraet su sačinjavali: predsjednik profesor Selvedin Haskić, profesorica Lejla Bešo-Haskić, Omer-ef. Sikira, uz tehničku podršku Mirnesa Alihodže. Prelijepi ambijent ove džamije je bio još više uljepšan prelijepim glasovima mladih učača Časnog Kur'ana. Prvo mjesto iz kiraeta mlađi uzrast od I do VI razreda osnovne škole osvojio je Patković Harun predstavnik džemata Ahmići muallima Mahir-ef. Husić, drugo mjesto osvojio je Mujkanović Hamza predstavnik džemata Lupac muallima Almedin-ef. Meškovića, a treće mjesto pripalo je Đidić Amini predstavnici džemata Kruščica, muallima Ibro-ef. Halilovića. Nakon takmičara mlađeg uzrasta uz prisustvo džematlija i roditelja održano je takmičenje iz kiraeta za stariji uzrast od VII do VIII razreda osnovne škole. Takmičenju su prisustvovali najbolji učači Kur'ana sa područja Medžlisa Vitez, izabrani od strane muallima. Prvo mjesto osvojila je Jašarević Merima predstavnica džemata Lupac muallima Almedin-ef. Meškovića, drugo mjesto osvojio je Ahmić Ishak predstavnik džemata Ahmići muallima Mahir-ef. Husića, treće mjesto pripalo je Patković Velidi predstavnici džemata Preočica muallima Jasmin-ef. Okanovića. Pobjednici Patković Harun i Jašarević Merima će biti predstavnici Medžlisa Vitez na takmičenju na razini Muftiluka travničkog.

U ekipnom poretku najbolje rezultate pokazali su polaznici džemata Lupac muallim Almedin-ef. Mešković sa osvojenih 194 poena, drugo mjesto džemat Ahmići muallim Mahir-ef. Husić sa 172 poena i treće mjesto pripalo je džematu Kruščica, muallim Ibro-ef. Halilović sa 123 poena.

Svi takmičari su dobili prigodne nagrade a pobjednici i njihovi muallimi dobili su diplome i novčane nagrade koje je uručila profesorica Elči Ibrahim pašine medrese Lejla Bešo-Haskić. Predsjednik komisije profesor Selvedin Haskić je čestitao najboljima, napominjući da su svi oni pobjednici samim tim što su izabrani da predstavljaju svoje džemate i mektebe na ovom takmičenju. Na kraju takmičenja uz sadržajno i poučno predavanje prisutnim se obratio glavni imam Mihnet- ef. Mehmedović. On je čestitao svim takmičarima na pokazanom znanju i dobrom učenju Kur'ana a posebno se zahvalio roditeljima i muallimima što djecu uče i odgajaju u duhu islamskih propisa.

Mirnes Alihodža