Promo banner

A+ A A-

Svjetska unija islamskih učenjaka osudila bombaški napad koji se dogodio u Bostonu

iumsSvjetska unija islamskih učenjaka (International Union for Muslim Scholars, IUMS) objavila je saopćenje u kojem osuđuje terorističke napade koji su se dogodili u Bostonu, u Sjedinjenim Američkim Državama, i izražava saučešće žrtvama i njihovim obiteljima. U nastavku slijedi tekst navedenog saopćenja:

„Hvala Allahu,  neka je salavat i selam, Muhammedu, BoAllahovomžijem poslaniku,  njegovoj porodici, ashabima i svima onima koji ga slijede!

Svjetska unija islamskih učenjaka je s dubokom tugom i velikom zabrinutošću primila vijest o  bombaškim napadima koji su se dogodili u gradu Bostonu, u SAD-u, tokom kojih je povrijeđeno  na desetine, među kojima su mrtvi  i ranjeni nevini civili.  U vezi s ovim rušilačkim činom Unija iznosi lsjedeće:

Prvo:  Unija izražava iskreno saučešće porodicama žrtava, te moli Allaha, dž.š., za brz oporavak  ranjenih i povrijeđenih, i izražava potpunu solidarnost s onima koji su pogođeni ovim bombaškim napadima.

Drugo: Unija žestoko osuđuje ovaj rušilački poduhvat, bez obzira ko su subjekti koji su to izvršili, a koji je zadesio nevine žrtve na dan gradskog slavlja.  Nema sumnje da djela nasilja  protiv nevinih civila odbacuju sve nebeske religije, a posebno islam, te pozitivni ljudski zakoni  i sve moralne konvencije. U tom pogledu, Kur’an časni, koji je posljednja Božija objava ljudima, potpuno jasno kaže: ” (…) ako neko ubije nekoga ko nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini – kao da je sve ljude poubijao!.” (El-Maide, 32). Allaha Uzvišenog molimo da pomogne da se takve radnje više ne ponavljaju!

U potpisu:

Prof. dr. Ali el-Karadagi, generalni sekretar Unije

Šejh prof. dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Unije

(izvor: www.iumsonline.net, zvanični portal Svjetske unije islamskih učenjaka)