A+ A A-

Muftija Smajkić upoznao ambasadore islamskih zemalja sa političkim prilikama u Mostaru

Ambasadori islamskih zemalja u BiH jučer su boravili u jednodnevnoj posjeti Mostaru s ciljem upoznavanja prilika u ovom gradu kako bi pomogli u prevazilaženju nastalih političko-ekonomskih problema. U jutarnjim satima susreli su se sa predsjednikom HDZ BiH Draganom Čovićem, gradonačelnikom Mostara Ljubom Bešlićem, u popodnevnim sa mostarskim muftijom h Seid ef. Smajkićem, potom bošnjačkim privrednicima i na kraju radne posjete sa biskupom Ratkom Perićem.

mu-mo-amb-isl-zem-04-2013-1

Počašćeni smo što ste pokazali zajednički interes za Mostar jer je budućnost Mostar od ključnog značaja za normaliziranje otvorenih političkih pitanja u BiH”, na početku sastanka naglasio je muftija Smajkić. U jednosatnom razgovoru muftija je visoke goste upoznao sa svim društveno političkim kušnjama koje Bošnjaci Hercegovine proživljavaju posljednjih decenija.

mu-mo-amb-isl-zem-04-2013-2

 

Na pitanje da li su Bošnjaci spremni na kompromis muftija odgovorio potvrdno ali  naveo i niz primjere kako HDZ-ova politika ne želi ništa drugo osim apsolutne dominacije. Muftija je još jednom ponovio stav kako je najbolje rješenje za grad Mostar uređenje jedinstvenog grada sa više općine čime bi Bošnjaci stekli pravo institucionalne ravnopravnosti.

Hasan Eminović