Promo banner

A+ A A-

Predstavnici Vakufske direkcije u posjeti medžlisima IZ Ljubuški, Čapljina i Stolac

Predstavnici Vakufske direkcije su u utorak, 09. aprila, bili u posjeti medžlisima IZ Ljubuški, Čapljina i Stolac.

Tokom ovih posjeta razmatrana su pitanja vezana za zaštitu, unapređenje i korištenje  vakufske imovine, prikupljanje raspoložive dokumentacije o vakufskoj imovini i evidentiranja u jedinstvenu bazu, primjenu normativnih akata koja tretiraju vakufsku imovinu, i slično. Radni sastanci održani su sa predsjednicima IO medžlisa IZ, glavnim imamima i sekretarima pomenuta tri medžlisa IZ.

vd-pos-ljub-cap-sto-04-2013-1

U Ljubuškom, između ostalog, predstavnici Vakufske direkcije obišli su objekat starog mekteba koji je trenutno u potpunosti devastiran, te od predstavnika Medžlisa IZ Ljubuški upoznati su sa planom izgradnje obrazovno-sportskog centra na tom lokalitetu za potrebe bošnjačke omladine obzirom da Bošnjaci u Ljubuškom ne posjeduju nikakav prostor za tu namjenu. Također, obišli su lokalitet na kojem su zasađene sadnice oraha i višnje za koje je sredstva obezbjedila Vakufska direkcija putem Generalnog sekretarijata vakufa Kuvajta, kao druge zasade koje je Medžlis izvršio u vlastitoj režiji. Inače, Medžlis IZ Ljubuški raspolaže sa vakufskim parcelama pogodnim za uzgoj mediteranskog voća, mandarine, narandže, šipak, smokve i sl., i svaka pomoć u zasadima tog voća bi im bila od velike koristi.

U Čapljini je dogovoren nastavak zajedničkih aktivnosti prema Općini Čapljina za privremeni povrat nacionaliziranog objekta stare medrese u Počitelju koji je nakon poništene privatizacije ponovo vraćen u posjed Općine. Na dnevnom redu naredne sjednice Općinskog vijeća Čapljina bi se taj predmet trebao naći. Razmatrane su i mogućnosti obnove objekta nakon privremenog povrata, kao i način njegovog korištenja.

U Stocu je od strane predstavnika Medžlisa prezentiran projekat obnove objekta musafirhane (Šarića hana) koji je porušen tokom posljednje agresije na BiH čija obnova je započela 05. juna. Također, dati su stručni savjeti za uplanjenje vakufske kuće hadži Junuz-age Mehmedbašića u Stocu koja je bila porušena, a koja je obnovljena i određeno vrijeme korištena od strane Međunarodnog foruma Bosna, iz Stoca.

Na kraju ovih posjeta predstavnici Vakufske direkcije izrazili su spremnost za dalje pružanje pravne i druge podrške ovim medžlisima po pitanju zaštite, očuvanja i unapređenja vakufske imovine na tim područjima.

  • 0101

(www.vakuf.ba)