Promo banner

A+ A A-

Reisu-l-ulema posjetio Ministarstvo odbrane BiH

Ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić sa saradnicima primio je 12.04.2013. godine u Ministarstvu odbrane Reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini NJ.E. mr. Husein ef. Kavazovića.

reis-pos-mob-bih-04-2013-1

Ministar Osmić, zamjenik ministra Mirko Okolić, generali Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH predvođeni general-majorom Antom Jelečom i ostali saradnici Ministra odbrane, iskazali su riječi dobrodošlice i zahvalili reisu-l-ulemi Kavazoviću na ovoj posjeti i izrazili zadovoljstvo ovakvom vrstom saradnje.

U otvorenom razgovoru ministar Osmić upoznao je reisu-l-ulemu Kavazovića o aktivnostima Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, a posebno se osvrnuo na procjenu stepena ostvarenosti vjerskih prava i sloboda u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine.

Ministar Osmić istaknuo je značaj ostvarenih reformi u sistemu odbrane i naglasio potrebu za nastavkom istih sve do dostizanja traženih standarda koji bi Bosnu i Hercegovinu dodatno približili euro-atlanskim integracijama.

Reisu-l-ulema Kavazović se zahvalio ministru Osmiću na prijemu, pohvalio dosadašnje reformske procese kroz koje su MO i OS BiH do sada prošle i istakao važnost procesa koji su u toku, a odnose se na euro-atlanske integracije naše zemlje.

Reisu-l-ulema Kavazović je kazao da Islamska zajednica u BiH podržava napore MO i OS BiH da se što prije integriramo u NATO i istakao da svi trebamo biti ponosni na ono što pripadnici OS BiH čine kroz angažman u operacijama podrške miru u misijama izvan zemlje.

Reisu-l-ulema je, također, istakao potrebu brige o čovjeku u sistemu odbrane, i naglasio da je potrebno razvijati međuljudske odnose u Oružanim snagama i Ministarstvu odbrane BiH, unapređivati duhovno jedinstvo naših pripadnika i da u drugom ne treba gledati drugog, već gledati sebe.

Reisu-l-ulema Kavazović je pohvalio doprinos i angažman Vojnog muftije Ismail ef. Smajlovića u procesu uspostave Vjerske službe u MO i OS BiH.

Zamjenik ministra odbrane mr. Mirko Okolić zahvalio se Reisu-l-ulemi Kavazoviću na posjeti, naglasio dobru saradnju sa predstavnicima Vjerske službe u MO BiH, kazao da je ova posjeta vrlo značajna za Ministarstvo odbrane BiH i da je razmjena posjeta najbolji vid razvijanja dobre saradnje i međusobnog razumijevanja.

General Anto Jeleč je u svom obraćanju apostrofirao pozitivne aspekte uspostave Vjerske službe u OS BiH, istu ocijenio vrlo značajnom, a doprinos vjerskih službenika razvoju pozitivne atmosfere i njegovanju kvalitetnih međuljudskih odnosa okarakterisao kao iznimno značajne.

Ministar odbrane BiH je na kraju razgovora još jednom zahvalio reisu-l-ulemi Kavazoviću na prijemu i obećao daljnje unaprjeđenje procesa ostvarivanja vjerskih prava i sloboda u MO i OS BiH, što je jedan od zahtjeva NATO-a u čemu je Ministarstvo odbrane BiH načinilo značajan iskorak.

(www.mod.gov.ba)