Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Sabora IZ u Sloveniji

U nedjelju, 24. marta u Ljubljani je održana šesta redovna sjednica Sabora IZ u Republici Sloveniji. Sjednici su pored članova Sabora prisustvovali predsjednik Mešihata muftija dr. Nedžad Grabus, članovi Mešihata, imami i predsjednici izvršnih odbora.

sjed-sab-iz-slo-03-2013-1

U početku sjednice kojoj je predsjedavao predsjednik g. Eldin Velagić obratio se muftija dr. Nedžad Grabus. Upoznao je članove Sabora, imame i predsjednike izvršnih odbora o aktualnim projektima i aktivnostima unutar Islamske zajednice u Sloveniji. Posebno je naglasio isplatu duga za zemljište na kojem će se graditi Islamski kulturni centar u Ljubljani. Pozvao je odgovorne u IZ u Sloveniji da se i dalje angažiraju na projektu izgradnje džamije. Ova godina važna je za projekat izgradnje džamije, jer je planirano da se dobije građevinska dozvola i postavi kamen temeljac, a svečanost polaganja kamena temeljca zakazana je za 14. septembra 2013. godine. Zahvalio se svima koji su na bilo koji način pomogli projekat izgradnje džamije, učenjem dove Svevišnjem Gospodaru ili svojim donacijama.

U nastavku sjednice članovi Sabora IZ u Sloveniji razmatrali su i usvojili izvještaj o radu Mešihata IZ u Sloveniji u 2012. godini, zatim financijski izvještaj, imamske godišnje izvještaje, izvještaje predsjednika izvršnih odbora, plan rada i budžet za 2013. godinu.

Sabor IZ u Sloveniji razmatrao je tačku Islamskog kulturnog centra gdje je podnesen izvještaj o dosadašnjim aktivnostima te su predstavljeni planovi za naredni period vezano za taj projekat.

Članovi Sabora upoznati su sa osnivanjem Humanitarne organizacije Al Baraka koja počinje sa radom u narednom periodu.

Sabor IZ u Sloveniji sastaje se dva puta godišnje, u matu i oktobru. Članovi Sabora su predstavnici iz svih džemata u Republici Sloveniji, a biraju ih članovi džemata na izborima. Sabor IZ u Sloveniji čine 23 člana.

(www.islamska-zajednica.si