Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Skupštine MIZ Bosanska Krupa

skup-miz-b-krupa-03-2013-1Dana 16.3.2013 sa početkom u 09.30. sati, u velikoj sali doma kulture u Bosanskoj Krupi održana je sjednica Skupštine Medžlisa Islamske zajednice Bosanska Krupa. Na kojoj bijahu prisutni članovi izvrsnog odbora na čelu sa predsjednikom Fehim ef. Hodžić, kao i mnogi imami na čelu sa glavnim imamom Hazim ef. Muzaferović, te većina delegata koji čine tijelo-skupštine, kao i predsjednici džemata sa područja medžlisa te blagajnici.

Konstatovano je da je Medžlis već u kontinuitetu u nazad nekoliko godina zadobio, i dalje pridobija pažnju i povjerenje vjernika i džematlija sa područja naše općine, a zahvaljujući predanim i iskrenim radom za dobrobit naše vjerske institucije, kao i pozitivnim rezultatima koji su evidentni, i sveprisutniji iz godine u godinu. U tom smislu se Medžlis Bosanska Krupa itekako ima čime pohvaliti, kad se uzme u obzir da smo od općina na teritoriji cijele naše domovine treća po porušenosti, kad se uzme u obzir da je 10 džemata na desnoj strani rijeke Une u ratu ostalo bez džamija i džematskih kuća u potpunosti, a ostale džamije na lijevoj strani rijeke Une bijahu većinom devastirane a neke i porušene također. U ratnom periodu, tačnije iz rata 92.-95. Na području cijele općine-Medžlisa Bosanska Krupa egzistirale su svega tri džemata sa svojim džamijama koje su bile u funkciji, a to su džemati Jezerski-Grad, Jezerski-Dijelovi i Mahmić Selo.

Medžlis Krupa je imao težak oporavak, te su sad sve džamije i svi džemati u funkciji. Rođeni su džemati iz potrebe na mjestima gdje nisu bili, vjerski život protiče besprijekorno, obilježavaju se svi značajni datumi našeg islamskog kalendara, nekoliko džemata ima beš vakat, vakuf je u stalnom porastu, a izvrsni odbor i vjerskoprosvjetna služba Medžlisa sve čine da stanje na našem Medžlisu bude još bolje. Zbog zajedničkog djelovanja izvrsnog odbora, vjersko-prosvjetne službe, te Udruženja ilmijje, danas lučimo rezultate da su mnogi mektebi opremljeni modernom opremom, a oni koji to nisu su u programu za naredni period. Predsjednik Medžlisa Fehim ef. Hodžića, i glavni imam Hazim ef. Muzaferović, kao i ostali imami, su složni i spremni da se nose sa svim izazovima, kako bi nas Medžlis bio jedan od primjernih, po svojoj uređenosti, rezultatima, te kako bi vjernici bili zadovoljni vjerskim životom, i angažmanom njihovih imama.

Sjednica je protekla u ugodnoj atmosferi. Sve tačke su usvojene kao i financijski izvještaj Medžlisa za 2012. godinu. Prezentaciju izvještaja kao i plan budžeta za 2013 godine uradio je knjigovođa Medžlisa.

Kao zadnja tačka bili su aktuelne problematike Medžlisa i džemata u kojoj su učešće uzeli članovi skupštine. Na kraju nam ostaje samo da poželimo još više uspjeha u radu Medžlisu Bosanska Krupa, kao i imamima i džematima, da se svi drže zajedno kao i do sad, i akobogda bit ćemo još uspješnijiss.

MIZ Bosanska Krupa