Promo banner

A+ A A-

Muftija zenički posjetio mektebe u Tesliću i Tešnju

U subotu 16. i nedjelju 17. marta 2013. godine muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović, u pratnji glavnih imama Džafer ef. Gračića i mr. Fuad ef. Omerbašića, posjetio je mektebe na području medžlisa Islamske zajednice Teslić i Tešanj.

posjeta-mektebi

Na području MIZ Teslić muftija zenički posjetio je mektebe džemata Hranković (muallim Amir ef. Muminović), Gusti Teslić (muallim Bersad ef. Kozlić), Barići (muallim Edin ef. Mahmutović), Ružević (muallim Enver ef. Gondžić) i Stenjak (muallim Sifet ef. Hadžić), a na području MIZ Tešanj mektebe džemata Jelah (muallim Almir ef. Hadžić) , Miljanovci (Raif ef. Hasak), Vukovo (Mirnes ef. Alić), Raduša (Ramo ef. Svrzo), Oraš Planje (Suljo ef. Djedović), te Šareni mekteb u kojem je organizirana mektebska nastava za sve polaznike mektebske nastave gradskih tešanjskih džemata (muallimi Salih ef. Haušić, Enver ef. Kurtić i hfz. Ahmed ef. Bukvić).

Posjeta mektebima na području Teslića i Tešnja nastavak je aktivnosti muftije zeničkog koje imaju za cilj upoznavanje sa stanjem mektebske nastave, upoznavanje sa načinom rada muallima, pružanje podrške muallimima u njihovom radu i poboljšanje kreativnosti muallima koja je neophodna za uspjeh u mektebskoj nastavi.

Obzirom da svaki mekteb ima svoje specifičnosti po kojima se razlikuje od drugih mekteba, kroz posjete mektebima i direktne kontakte sa muallimima muftija zenički zajedno sa glavnim imamima detektirao je probleme s kojima se muallimi susreću u svom radu. Jedan od problema koji je posebno istaknut je svakako motiviranost učenika za redovno pohađanje mekteba, što je osnovni preduvjet za postizanje dobrih rezultata u mektebu i savladavanje planiranog nastavnog gradiva.

  • posjeta-mektebimaposjeta-mektebima