Promo banner

A+ A A-

Bugojno: Održano druženje na temu „Roditeljstvo – odgoj djece“

U petak 15.03.2012. godine je u Kulturnom centru princeze Dževhere održano druženje na temu Roditeljstvo – Odgoj Djece koje je organizovao Asr, aktiv žena Medžlisa islamske zajednice Bugojno. Pedesetak Bugojanki se okupilo da prisustvuju ovom druženju. Prisutnim se obratila Mersiha Alagić ispred Kulturnog centra princeze Dževhere, Tidža Čaušević, ispred Asr-a, a nakon toga su riječ uzele predavačice, pedagog Šejla Džanan, Magista edukacijskih znanosti, te psiholog Mersiha Jusić, Magistra psiholoških nauka.

Šejla Džanan je u svojoj prezentaciji govorila o tome kako uspješan roditelj znači i uspješno dijete, te kako je roditeljstvo prekrasna, ali i vrlo zahtjevna uloga u životu čovjeka. Objasnila je prisutnima, između ostalog, definiciju porodice, šta roditelji trebaju osigurati djeci, šta je potrebno svakom djetetu i roditelju, te kako pomoći svom djetetu rasti i učiti.

bug-ruz-rod--odg-dje-03-2013-1

Mersiha Jusić je prisutnima govorila o psihologiji roditeljstva. Istakla je kako je roditeljstvo proces, gdje nas oblikuju i naša djeca, kao i mi njih. Govorila je o ljubavi kao osnovi odnosa između djeteta i roditelja, o štetnosti uspoređivanja djece sa drugima, te o tome kako trebamo pohvaljivati trud a ne rezultat. Dala je definiciju stilova roditeljstva, kada je potrebno upotrijebiti kaznu i koju vrstu kazne, kao i mnoge druge važne teme.

Poslije izlaganja predavačica, podijeljeni su pokloni novim mamama, a nakon toga su sve prisutne učestvovale u diskusiji o ovoj temi koja je jako zanimljiva za sve nas. Tokom diskusije govorilo se o važnosti uloge oca u odgoju djece.

Kako bi bolje planirale sljedeće aktivnosti vezane za ovu temu, prisutnima je podijeljen i upitnik gdje su se mogle izjasniti o kojim specifičnim temama bi željele nešto više čuti u budućnosti.

Asr je aktiv žena Medžlisa islamske zajednice Bugojno koji se okuplja zbog druženja, upoznavanja i učenja. Glavni cilj ove grupe žena jeste afirmacija žene i samim tim doprinos široj društvenoj zajednici. Do sada je ova grupa žena uspješno realizovala različite projekte edukativnog, kulturno zabavnog i humanitarnog sadržaja.

Aktiv žena Asr ima u planu da organizuje razne edukativne programe, izlete, bazare i radionice, iz različitih oblasti vjerskog i kulturnog sadržaja, a nadaju se da će nastaviti sa druženjima na temu roditeljstva i odgoja djece.

Tidža Čaušević

  • druzenje-martdruzenje-mart