Promo banner

A+ A A-

Finale kviza ''Svijet islama'' i smotra 170 novih učača Kur'ana

kviz-svijet-islama-iU posljednjih mjesec dana na području Medžlisa islamske zajednice Visoko održavan je jedan veoma zanimljiv, i nadasve novi projekat predviđen za učenike koji pohađaju mektebsku nastavu. Od polovine februara pa do polovine mjeseca marta održan je kviz ''Svijet islama'' za sve polaznike mektebske nastave. Naime, ovaj kviz je održavan već dvije godine unaprijed, ali je ove godine doživio sasvim novi izgled i novu formu, koja je svakako zainteresovala sve one koji su učestvovali ili bili gledaoci samog takmičenja.

Kviz ''Svijet islama'' održavan je u Islamskom centru Hanovi od samog početka, pa do finala. U ovom kvizu učešće je uzelo 32 mektebske ekipe sa prostora MIZ Visoko. Svaka ekipa je bila sačinjena od po tri najbolja učenika izabrana od strane muallima, tako da možemo kazati da je kroz sami kviz prošlo 96 redovnih i najboljih učenika visočkih mekteba. Jedan kviz se sastojao od toga da su se takmičile po tri ekipe, a samo jedna najbolja je prolazila u daljnji tok kviza. U toku cijelog ovog takmičenja održano je 17 kvizova i priređeno je 308 pitanja, a sve iz udžbenika koji su namijenjeni za mektebsku nastavu izdatih od strane Rijaseta IZ BiH.

Ovim projektom pokušavamo da što više oživimo instituciju mekteba, koja naočigled svih doživljava svoj pad i postaje nepopularan vid edukacije za djecu. S toga, možemo itekako biti zadovoljni uspjehom i rezultatima samog kviza. Djeca su pozitivno reagovala na ovaj vid druženja, takmičenja, a ono što je i najbitnije jeste da su pokazala visok nivo znanja, što je svakako bio glavni cilj.

U finalnom takmičenju kviza ''Svijet islama'' našle su se ekipe mekteba iz džemata Maurovići, Kalići i Arnautovići. Finale je održano 9.3.2013.godine nakon akšam namaza u prepunoj džamiji Islamskog centra Hanovi. Sa najviše pokazanog znanja, snalažljivosti i sreće prvo mjesto je zasluženo osvojila ekipa mekteba Kalići (muallim Fahrudin ef. Bečirović), drugoplasirana je bila ekipa Maurovića, te treća Arnautovića. Čestitamo pobjedničkoj ekipi, te finalistima, a svakako i svim učenicima i njihovim muallimima na učešću u kvizu i korektnom takmičenju.

Čitav ovaj projekat, u ime medžlisa, vodila su dvojica mladih imama IC Hanovi Edžnan ef. Hajrić i Behaija ef. Zeherović. Oni su se pobrinuli da sve prođe u najboljem redu, obezbijedvši sva potrebna tehnička pomagala i pripremivši sav materijal i pitanja potrebna za kviz. Koordinator kviza je bio gl. imam Ibrahim ef. Hadžić.

Ovu noć u Hanovima je obilježio još jedan itekako svečan događaj, a to je da je održana smotra svih učenika sa prostora MIZ Visoko koji su ove mektebske 2012/2013.god. uspješno savladali arapsko pismo i prešli u Kur'an. Visočki medžlis je bogatiji za još 171-oro novih učača Kur'an-i-kerima, što je svakako veliki uspjeh kako za same roditelje, tako i za sve muallimei muallime Medžlisa Visoko. Čestitamo svim učenicima, roditeljima, i muallimima i muallimama na ovome velikom uspjehu u toku jedne mektebske godine. Ove noći svih 172 učenika je bilo prozvano poimenično te su im bili uručeni pokloni u vidu Kur'ana od strane gl. imama MIZ Visoko Ibrahima ef. Hadžića, predsjednika MIZ Visoko gosp. Džemila Ugarka, te Bilala Can Balciya direktora Turk-Bošnjak kulturnog centra za BiH koji je učestvovao u obezbjeđenju nagrada.

Zasigurno je da svi možemo biti itekako sretni i ponosni na našu mladost, koja ovakvim uspjesima obećava ljepšu budućnost. Gl. Imam Ibrahim ef. Hadžić se je obratio svim prisutnim i čestitao svoj djeci, te im zaželio mnogo uspjeha u daljnjem radu i učenju. Bilal ef. se također obratio djeci kazavši im da je poseban dar Božiji znati čitati njegovu knjigu, te da učenje Kur'ana spada u najljepše ibadete koje čovjek može raditi.

Prisustvo brojnih imama i muallima, te mnogobrojnih roditelja je svakako uljepšalo ovu svečanost, te su svojim prisustvom izrazili podršku svoj djeci i čestitali im na postignutom uspjehu.

Edžnan Hajrić

  • kviz-svijet-islamakviz-svijet-islama