Promo banner

A+ A A-

Sastanak reisu-l-uleme s dekanima i direktorima

Sarajevo, 12.mart 2013. (MINA) - Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović održao je sastanak s dekanima islamskih fakulteta i direktorima medresa. Na sastanku, održanom 11. marta 2013. godine u Sarajevu, razmatrana su pitanja iz rada visokoškolskih ustanova Islamske zajednice i medresa, s posebnim osvrtom na planove i aktivnosti oko upisa učenika i studenata u školskoj 2013./2014. godini.

sjed-reis-dekani-11-03-2013-1

Sastanku, koji je organizirala Vjerskoprosvjetna služba Rijaseta, pored rukovodioca Vjerskoprosvjetne službe dr. Amira ef. Karića i uposlenika ove Službe, prisustvovali su dekani Fakulteta islamskih nauka iz Sarajeva, Islamskog pedagoškog fakulteta iz Bihaća, Islamskog pedagoškog fakulteta iz Zenice, prodekan Fakulteta za islamske studije iz Novog Pazara i direktori medresa iz Bosne i Hercegovine i Novog Pazara.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović je istakao da se Islamska zajednica treba fokusirati na planiranje školovanja kadrova i raditi na pitanjima reforme visokoškolskih ustanova što će biti dugoročni proces kojim će se Zajednica baviti.

sjed-reis-dekani-11-03-2013-2

Na sastanku je ukazano na više aktuelnih pitanja iz domena rada obrazovnih ustanova Islamske zajednice, između ostalog, naglašeno je pitanje motivacije najboljih učenika medresa za upisivanje islamskih fakulteta, zatim potreba osiguranja stipendija, ali i vođenje računa o stvarnim potrebama Islamske zajednice za imamskim i vjeroučiteljskim kadrovima.

Zaključeno je da se nastave radni sastanci na kojima će se razmatrati konkretna pitanja iz oblasti rada islamskih fakulteta i medresa.

sjed-reis-dekani-11-03-2013-3