Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Mešihata IZ u Sloveniji

sjed-mesihat-iz-slo-03-2013-1U petak, 8. marta u Ljubljani je održana peta redovna sjednica Mešihata Islamske zajednice u Republici Sloveniji kojom je predsjedavao predsjednik Mešihata muftija dr. Nedžad Grabus. Sjednici su prisustvovali članovi Mešihata Ibrahim ef. Malanović, Almir Kurspahić, Zejnula Bilali, Nevzet Porić i savjetnik za administrativno-financijska pitanja Haris Muratagić.

Članovi Mešihata razmatrali su izvještaj Mešihata IZ u Sloveniji za 2012. godinu. Izvještaj kao i aktivnosti u 2012. godini, pohvaljeni su od članova Mešihata, a izvještaj je ocijenjen kao pregledan koji daje odličan presjek rada i djelovanja Mešihata u prošloj godini. Nakon općeg izvještaja usvojen je financijski izvještaj. Konstatirano je da je Mešihat IZ u Sloveniji pozitivno poslovao te da je ispoštovan usvojeni budžet za prošlu godinu. Članovi Mešihata posebno su usvajali imamske izvještaje o vjersko-prosvjetnom radu kao i izvještaje predsjednika izvršnih odbora. Konstatirano je da se iz imamskih i izvještaja predsjednika izvršnih odbora može uočiti napredak u aktivnostima na terenu. Mešihat IZ u Sloveniji u narednom periodu sugerisat će imamima da se još više posvete obilasku džematlija, jer je to jedan od najvažnijih segmenata vjersko-prosvjetnog rada i djelovanja u sredini u kojoj djeluju. Članovi Mešihata razmatrali su plan rada i budžeta za 2013. godinu, kojeg su i usvojili.

Predložen okvirni datum za svečanost polaganja kamena temeljca za IKC

Podnesen je izvještaj o aktivnostima vezano za Islamski kulturni centar u Ljubljani. Muftija dr. Nedžad Grabus predložio je "okvirni" datum polaganja kamena temeljca za Islamski kulturni centar u Ljubljani. Predviđeni datum svečanosti za polaganje kamena temeljca za Islamski kulturni centar je subota, 14. septembar 2013. godine. Ukoliko ne bude odlaganja u proceduri od nadležnih instanci tada bi se mogla organizirati svečanost početka izgradnje džamije. Trenutno je u toku izrada projektne dokumentacije, odnosno projekat za građevinsku dozvolu. Krajnji rok za predavanje zahtijeva za izdavanje građevinske dozvole je 1. juni 2013. godine. Ukoliko ne bude dodatnih komplikacija, građevinsku dozvolu možemo očekivati najkasnije do kraja augusta, između ostalog kazao je muftija dr. Nedžad Grabus.

Osnovana humanitarna organizacija Al Baraka

Mešihat Islamske zajednice na jednoj od dopisnih sjednica donio je odluku o osnivanju Humanitarne organizavije Al Baraka. U proteklom periodu Al Baraka je registrovana na AJPES-u, dobiven je porezni broj i otvoren je transakcijski račun. Za direktora Al Barake imenovan je Ibrahim ef. Malanović, zamjenik muftije. Stoga su članovi Mešihata izrazili svoje zadovoljstvo da je došlo do osnivanja humanitarne organizacije koja će se baviti projektima unutar Islamske zajednice ali i šire, jer je humanitarna aktivnost jedna od osnovnih djelatnosti Islamske zajednice kao vjerske zajednice. Humanitarna organizacija Al-Baraka je sastavni dio IZ i djelovat će sukladno Statutu IZ u Sloveniji. U narednom periodu imenovat će se upravni odbor koji će usvojiti plan rada humanitarne organizacije Al Baraka.

U nastavku sjednice Mešihat je razmatrao i usvojio izvještaj Kulturno-obrazovnog zavoda Averroes za protekli period. Od januara 2013. godine, za direktora Zavoda Averroes imenovan je Nevzet Porić koji je zamijenio muftiju dr. Nedžada Grabusa koji je vodio Zavod Averroes od njegovog osnivanja do danas. Zavod Averroes izgradio je imidž u slovenskoj javnosti sa odličnim obrazovnim i kulturnim projektima koje je organizirao. Očekuje se da će Zavod Averroes nastaviti sličnim tempom i u buduće.

Pored ostalih tekućih pitanja raspravljano je o džematima Ajdovščina i Nova Gorica koji su geografski veoma blizu. Stoga je donesena odluka da se u narednom periodu angažira imam Amir Hasanović u džemat Ajdovščina koji će imati obavezu da organizuje vjerske aktivnosti u džematima Ajdovščina i Nova Gorica.

Sjednica Sbora Islamske zajednice u Republici Sloveniji održat će se 24. marta 2013. godine, u Ljubljani.

Nevzet Porić

(www.islamska-zajednica.org)