A+ A A-

U Sarajevu promovirana knjiga „Ljubav u Kur'anu“

U Bošnjačkom institutu Sarajevo u petak, 08. marta 2013. godine, je promovirana knjiga Ljubav u Kur'anu autora Ghazi bin Muhammad bin Talala, a u prijevodu Ajše Hafizović-Hadžimešić. Autor knjige je jordanski princ, profesor teologije. Koliko nam je poznato, temom ljubavi u Kur’anu se niko prije njega nije pozabavio, tako da se ova njegova knjiga i s tog obzira doživljava kao veliko osvježenje. „Princ Ghazi nam je dao maestralno djelo o ljubavi“, napisao je šejh Nuh Ha Mim Keller. „Pisano riječima Kur’ana, odavno potreban, poklanja pažnju i najmanjim nijansama ove teme koja to i zaslužuje. Namijenjena je svakome ko želi shvatiti šta je to pravi „fundamentalizam“ u Kur’anu, koji govori o samoj suštini ljudskog bića.“

prom-prep-03-2013-1

Promotori su bili dr. Mustafa Cerić, dr. Enes Karić i dr. Ivan Šarčević. Dr. Karić je govoreći o knjizi ukazao na autorovo nastojanje da između ostalih vrsta ljubavi promovira ljubav prema drugim ljudima bez obzira na vjeru, naglasivši da bi ova knjiga trebala biti inspiracija za rješavanje situacija nakon Arapskog proljeća u islamskim zemljama. Dr. Šarčević je istakao kako je ova knjiga bila potrebna javnosti naročito što dolazi u vremenu "kada se islam i muslimani nastoje predstaviti ne kao nasilni već prenasilni".

„Kur'an je knjiga ljubavi koja poziva na ljubav prema Stvoritelju, prema čovjeku, komšiji, ljubav prema prirodi, prema životu, kao i ljubav prema svemu što čovjeka čini sretnim, zadovoljnim i uspješnim na ovom svijetu i spašenim na drugom svijetu“, kazao je dr. Cerić.

Prevodilac Ajša je istakla kako ova knjiga potiče čovjeka da bude bolji, a promociju je završila dovom da "za sve nas ljubav Svemilosnog bude putokaz na Ovom svijetu u sticanju Njegovog zadovoljstva".

Izdavač knjige je El-Kalem a knjiga se može kupiti i ovdje.

(www.preporod.com)