Promo banner

A+ A A-

3. Susret žena Njemačke, Holandije i Luxenburga održan u Kamp-Lintfortu

U subotu, 23. februara, u organizaciji  džemata Kamp-Lintforta i njihove ženske sekcije,  u gradu Kamp-Lintfortu održan je  3. Susret žena Bošnjakinja Njemačke, Holandije i Luxenburga.  Više od  600 žena iz čitave regije, zatim iz Bona, Hamma, Saarbrukena, Duisburga, Kelna, Essena, Luksemburga, Holandije stiglo je organizovano autobusima na ovu već tradicionalnu manifestaciju Zena. Ovo je ujedno bila i prilika da se pocne obiljezavati  30 godina postojanja džemata u Kamp-Lintfortu. Žene, Bošnjakinje koje su poznate kao izvanredne u organizaciji porodice, ovoga su puta pokazale da su izvanredne i u organizaciji Manifestacija, poput ove koja će ostati upamćena po mnogo čemu.

3-sus-bos-njem-03-2013-1

U šarenolikom  programu koji je osmislio imam džemata Mustafa Klanco, prvi muftija za Njemačku, sa ženskom sekcijom džemata moglo se naći mnogo lijepog za svačiju dušu.

Veče koje je počelo učenjem Kur'ana Selmine Mašić u prevodu na bosanski Jasminke Muminović nastavljeno je pozdravnim govorom gospođe Klanco, supruge imama, koja je za svaku pohvalu svojom aktivnošću uopšteno u džematu, pa i za ovu priliku gdje je bila koordinator vrijednih aktivistica ovog džemata. Među mnogobrojnim gošćama i učesnicama ovog programa nalazila se i gospođa Urlike Plitt koja je ispred grada zadužena za integraciju i koja je kratko sa oduševljenjem pozdravila na početku Bošnjakinje i uputila im sve komplimente.

Oduševljenje programom nije mogla da sakrije ni  direktorica škole gospođa Angelika Hulswitt, škole koju pohađaju mnogobrojna djeca porijeklom iz Bosne. Nastavnica bosanskog jezika Enisa Jakupović je sa djecom pripremila raznovrsni program i ovom prilikom ga prezentirala. Bilo je tu od recitala, skečeva, folklora, sviranja na violini i dr. i  oni su za svoja izvođenja nagrađivani i bodreni  aplauzima. Između dječijih recitala nastupio je i hor "Ilahija" džemata Kamp-Lintfotrd  koji je također za svoju izvedbu nagrađen aplauzima.

Da se gošće dobro nasmiju i zabave pobrinule su se Nadira Klanco i Enisa Kartal koje su svojim skečevima "Otirač, probirač" navukle  smijeh do suza većini prisutnih.

Rrecitalom Samre Mešić ulazilo se u radni dio programa. Svoja životna iskustva u svijetu iznijela je pedagog   Mihrija Hadžimustić-Čanić iz Roterdama. Ona je ukazala na bitnost integracije Bošnjakinje i njena snagu kroz svoju temu "Iskustvo integracija", dok  je Dr. Bisera Suljić-Boškailo  govorila o značaju  organiziranosti žena  kako za porodicu tako i za društvo,  istaknuvši da je došlo vrijeme koje zahtijeva da se Bošnjakinje počinju baviti malo više i društvom i društvenim aktivnostima. Ako se Bošnjakinje u dijaspori organizuju i krenu, onda će se mnogo učiniti i za svoju domovinu. Na temu "Džemat kao čuvar islamskog identiteta" govorila Ajka Čolović- Salman, prof.  islamske pedagogije iz Bonna kazavši kako  džemat igra važnu ulogu kako za porodicu tako i za društvo.

Nakon radno-kulturnog dijela programa ponovo su nastupili Hor  Džemata "Ilahija", te folklornom grupom koreografa Jasmina Džafića.

Atmosferu prije muzičkog dijela  programa Skečem "Svekrva i snaha"  Sabine Čaušević, Hajre Burnić  te Nadira Klanco još jednom su  nasmijale čitavu salu.  Lijepim igrama koje je ponudio folklor džemata najavljivao se polako i muzički dio programa. Nastup Hanke Paldum propraćen je velikim aplauzom a bila je to ujedno i prilika da se  žene sve odreda ustanu, zaigraju i zapjevaju. Puna dva sata Hanka je pjevala,  a sa njom se čitava sala igrala i pjevala.

 Voditeljica programa  Zinaida Kardešević istakla je podršku Bošnjakinja našoj divi sevdaha Hanki Paldum u odbrani svoje ličnosti koji ovih dana pokušavaju da okaljaju.

Na kraju se istaklo kako je bitno da se dijaspora organizuje i pripremi za popis stanovništva.

Organizator je gošćama i ove prilike ponudio razna bosanska jela i pića.

Za sigurnost Bošnjakinja pobrinuli su se dežurom 4 mladića Sedin Bešlija, Edis Karajković, Edin Klanco i Zahid Kozar.

Na skupu su Bošnjakinje sakupile 2110 Eura za liječenje oboljele djevojke iz Kalesije Aldine Sarajlić.

M.K.

  • 0101