Promo banner

A+ A A-

Sjednica Skupštine Medžlisa IZ Srebrenik

U Srebreniku je 23. februara 2013. godine održana Skupština Medžlisa IZ-e Srebrenik. Na Skupštini su prisustvovali svi njeni delegati, a sjednicu  je vodio prof. Mevludin-ef Joldić, predsjedavajući Skupštine Medžlisa IZ-e Srebrenik i predsjednik IO Medžlisa Srebrenik.

sjed-skup-sreb-02-2013-1

U prepunoj kiseljačkoj džamiji u Srebreniku skupština Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik usvojila je izvještaj o radu Medžlisa u protekloj i plan rada za tekuću godinu.

Pored džematskih zastupnika skupštinu su svojim prisustvom uveličali imami sa područja Medžlisa IZ Srebrenik.

 Predložen je, a kasnije i jednoglasno  usvojen sljedeći dnevni red:

  1. Izvještaj o radu Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik za 2012.g.
  2. Plan rada Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik za 2013.g.
  3. Prezentacija projekta “Budimo Bošnjaci da ne bismo bili ostali”-Mr. Nermin Tursić
  4. Tekuća pitanja.

 Na početku, skupština je otvorena učenjem Kur’ana a zatim je predsjednik IO medžlisa IZ Srebrenik, prof. Mevludin- ef. Joldić,  zahvalio svima koji su se odazvali i koji će uzeti učešća u radu skupštine. Nakon verifikacije svih prisutnih članova i prebrojavanja prisutnih ustanovljeno je da skupština ima kvorum i da se može održati skupština, predložen je dnevni red koji je jednoglasno usvojen, te se prešlo na radni dio. Na početku predsjednik Mevludin- ef.  iskazao je svoju zahvalnost  članovima skupštine na dosadašnjem radu, te je tom prilikom poželio im puno snage i uspjeha u budućem radu.

Na Skupštini su predstavljeni svi izvještaji, kako smo to već i kazali,  koji su jednoglasnom odlukom  usvojeni. U izvještajnoj godini ovaj Medžlis bilježi izvanredne rezultate, pogotovo kada je riječ o radu svih džamija u ovom Medžlisu. Poseban akcenat dat je na završetak džamija čiji su radovi  pri kraju, te o novim projektima u ovom Medžlisu. Prof. Refik- ef. Hodžić, glavni imam Medžlisa ovom prilikom obratio se prisutnima te ukazao na brojne aktivnosti u ovom Medžlisu i posebno zahvalio svim džematlijama iz svih džemata, na svesrdnoj pomoći te ukazujući na brojne rezultate postignute u proteklom periodu i zahvalio svim aktivistima na radu.

U nastavku Skupštine podneseni su vjerskoprosvjetni i  administrativni izvještaji. Pored pomenutih,  skupštini su predočeni financijski izvještaji socijalno-humanitarnog  rada koji se realizuje putem sergija i drugim načinima. Svi izvještaji su na posljetku usvojeni bez posebnih primjedbi na predočeno.

U protekloj godini Medžlis IZ Srebrenik uspješno je poslovao u svim segmentima rada, počevši od vjersko prosvjetnih aktivnosti u džematima kroz  različite vjerske, edukativne, odgojne i kulturne programe koji su se odvijali prema godišnjem planu, ukazanim potrebama i kalendarom Islamske zajednice.

Mektebska nastava pored realiziranog nastavnog plana i programa potpomognuta je širom kampanjom izrade i distribucije posebnih promotivnih materijala, organizacijom masovnih okupljanja djece na svečanostima i raznim sportskim aktivnostima.

Medžlis IZ Srebrenik aktivno je sudjelovao u realizaciji brojnih kulturnih manifestacija. Na kraju je usvojen plan rada medžlisa za 2013 godinu.

U dvosatnoj konstruktivnoj raspravi delegata i gostiju skupštine zaključeno je da  Izvršni odbor Medžlisa Srebrenik nastavi sa realizacijom planiranih projekata u oblasti infrastrukture, očuvanja i unaprjeđenja vakufske imovine, poboljšanju uvjeta rada za mlade i cjelovitijoj organizaciji džemata i džematskih aktivnosti. Prema usvojenom planu u narednoj godini Izvršni odbor Medžlisa Srebrenik posebno će posvetiti pažnju potrebi  članstva Islamske zajednice kroz aktivnosti i organizaciju džemata,nakon donošenja pravilnika o jedinstvenoj članarini , dok će kroz programe  za mlade značajna sredstva i resurse Medžlis usmjeriti u humanitarne akcije i poboljšanju rada mekteba na Medžlisu IZ-e Srebrenik. Veliki značaj za Medžlis IZ-e Srebrenik je usvajanje pravilnika o jedinstvenoj članarini, koji je podržan od strane skupštine i izvršnog odbora, te već od 01.01.2013godine krenulo se u realizaciju pomenutog projekta.

Nakon usvojenih izvještaja i planova rada Medžlisa prisutne je poselamio mr. Nermin Tursić, predsjednik BZK Preporod Srebrenik, te ukazao na značaj popisa stanovništva koje nam slijedi, njegov glavni moto predavanja bio je “Budimo Bošnjaci da ne bismo bili ostali”. Ukazao je značaj izjašnjavanja Bošnjaka na popisu. Neophodno je da se Bošnjaci u toku popisa izjašnjavaju kao pripadnici konstitutivnog naroda, a ne kao pripadnici vjerske grupe, čime će biti svrstani u red ostalih. Važno je, također, da Bošnjaci svoj jezik nazivaju bosanskim i tako se izjasne prilikom popisa, istakao je Tursić.

Skupština je započela klanjanjem podne- namaza, a okončana je nakon dvosatne rasprave. Za ugodan ambijent i poslastice kojima su počašćeni članovi skupštine zaslužni su čelnici Medžlisa predsjednik Mevludin- ef. Joldić te glavni imam prof. Refik- ef. Hodžić, kao i   imam kiseljačke džamije prof. Ismet- ef. Odobašić. Neka ih Uzvišeni Allah dž.š. obilato nagradi!

Damir-ef Babajić

  • 0101