Promo banner

A+ A A-

U srcu Bosne

Donji Vakuf, mala kasaba koja je iznjedrila velike Bošnjake, pred praznik Dan nezavisnosti, je još jednom afirmisala svoje neprikosnoveno bošnjaštvo, svoju odanost vjeri, kulturi i domovini.

zen-miz-dv-03-2013-1U utorak, 26.  februara 2013. godine, u prepunoj velikoj sali Doma kulture upriličen je program u organizaciji  Aktiva žena Medžlisa IZ Donji Vakuf.

Program je otvoren onako kako dolikuje, učenjem Časnog Kur’ana.

Ispred organizatora, posjetioce je poselamio glavni imam, h. Esad ef. Slipac, koji je izrazio dobrodošlicu travničkom muftiji mr. Nusret ef. Abdibegoviću. direktoru medrese mr. Dževdet ef. Šošiću , profesorima i učenicima medrese, svojim kolegama imamima, te sugrađanima koji su svojim pristustvom još jednom iskazali povjerenje organizatoru programa.

Nakon glavnog imama, prisutnima se obratio travnički muftija, mr. Nusret ef. Abdibegović, koji je tom prilikom između ostalog kazao:

"Snaga čovjeka ili jednog naroda se ne ogleda u njegovom broju, fizičkoj spremnosti ili bogatstvu, već se ogleda u njegovoj vjeri. Opažanje, prihvatanje ili odbijanje u svakodnevnom životu je znak kulture odnosno nekulture društva ili pojedinca, a život u sebi krije ljubav ili mržnju. Onaj ko vjeruje ima snagu vjere, i on to doživljava kao svoju kulturu prema kulturi naslijeđa. Ovaj večerašnji skup potvrđuje da su žene, majke Bošnjakinje u svojoj ljubavi prema domovini Bosni i Hercegovini, rađale i davale sinove, te odgajale svoje kćeri u službi boljitka naše države. Smotra ove ručne radinosti koja se ogleda u ćilimu, mangalama, heklanju, bauli sehari..., posvjedočuje da će se naša tradicija i kultura čuvati i njegovati, a to je ono najljepše što se može ponuditi svojoj domovini za Dan nezavisnosti."

Ilahije je izveo hor Medžlisa IZ Donji Vakuf, nakon čega se predstavila dramska sekcija Elči Ibrahim-pašine medrese, prvim činom drame “Pomrčina krvi” Ahmeta Muradbegovića. Drama je nekoliko puta prekidana oduševljenim aplauzima publike.
Osim spomenute drame, program je obogaćen recitovanjem poeme Skendera Kulenovića “Na pravi put sam ti izišao, majko”, monodramom “On meni nema Bosne” te sa par prigodnih recitacija o Bosni, Bošnjacima i bošnjačkom nacionalnom identitetu.

Valja napomeniti da Aktiv žena iako ne egzistira dugo vremena, iza sebe ima već mnoge, uspješno realizovane, aktivnosti. Tako Aktiv žena pri MIZ Donji VAkuf, uz bezrezervnu podršku Medžlisa, ponajviše glavnog imama, h. Esad efendije, ženama s područja Donjeg Vakufa pruža priliku da kroz druženje uče o našem lijepom dini islamu.

Ovaj vrijedni Aktiv nastoji da svoje aktivnosti učini što raznovrsnijim, te da sadržaj aktivnosti bude pristupačan različitim starosnim i interesnim grupacijama. S ponosom ističu humanitarne aktivnosti; pomoć ugroženom stanovništvu Palestine, Sirije, Somalije, Etiopije, ali prije svih, svojim sugrađanima i stanovnicima Bosne i Hercegovine.

Jednom mjesečno se održava radni sastanak, a tokom mubarek Ramazana u prostorijama Medžlisa organizuju iftare za žene, koji su već postali tradicionalni i jako posjećeni.

Aktiv provodi aktivnosti kao što su “Ljetna škola islama” za djecu uzrasta do 12 godina, škola Kur’anskog pisma, škola tedžvida, ramazanske mukabele, predavanja za žene, promocije knjiga, promocija hidžaba kroz modne revije, izleti u prirodu, radionice i izložbe ručnih radova.

Pri aktivu se nalazi  tim žena “Vrijedne ruke muslimanke” koje se bave izradom različitih rukotvorina, te su svoje radove prezentovale dva puta u matičnom gradu, ali i u Mostaru, Sarajevu, Jajcu, Sanskom Mostu, Zenici, Bugojnu, Turbetu…