A+ A A-

Džemaludin Latić postao redovni profesor na FIN-u

Ugledni bosanskohercegovački pisac i univerzitetski profesor Džemaludin Latić, postao je redovni profesor na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu (FIN), javio je novinar agencije Anadolija.

dz-lat-red-prof-fin-02-2013-1

U izjavi za agenciju Anadolija, Latić je kazao da godinama radi na FIN-u, te da je postao redovni profesor na osnovu svoje dvije objavljene knjige,  "Stil kur'anskoga izraza" koja je ujedno i njegova doktorska disertacija i djela "Islam i svjetske religije".

Kako je običaj na univerzitetima da prilikom promovisanja profesora u redovne, taj profesor održi inauguralno ili pristupno predavanje, tako je i Latić večeras održao predavanje o "Sedam harfova Kur'ana".

"Ja sam godinama proučavao jezik Kur'ana, to je moja uža specijalnost. Moja tema večeras pokriva tu temu. Ja ću večeras da objašnjavam šta to znači sedam slova Kur'ana", kazao je Latić. On je pojasnio da se radi o sintagmi iz jednog vjerodostojnog hadisa.

"To se odnosi na Kur'ansku nadnaravnost, na njegove svjetove, na njegov stil, na njegov jezik, smislove i slojeve", rekao je Latić.

(Anadolija)