Promo banner

A+ A A-

OIC pokreće satelitski TV kanal sa ciljem razbijanja islamofobije

oic-logoOrganizacija islamske saradnje (OIC) je spremna pokrenuti televizijski kanal, koji će putem satelita emitovati svoj program širom svijeta.

Ovaj kanal će upoznati širu javnost sa razlikama u islamu i emitovati program koji podržava mir. Sastanku predstavnika zemalja članica u Džiddi, u Saudijskoj Arabiji, na kome je detaljno razmatrana ideja o pokretanju TV kanala, prisustvovao je i generalni sekretar Ekmeleddin Ihsanoglu.  

Tursku su na ovom sastanku predstavljali članovi Nadzornog odbora Turske Radiotelevizije (TRT).

Generalni sekretar Ihsanoglu je izjavio da je osnivanje TV kanala ovakvog tipa nešto što je OIC trebao učiniti mnogo ranije i istakao da za tim trenutno postoji prijeka potreba. Namjera je Organizacije, kako je rekao Ihsanoglu, da putem ovog kanala objasni na kojim se vrijednostima islam bazira i uputi poruku da je Poslanik Muhammed (a.s.) poslan kao blagoslov cijelome čovječanstvu.

On je takođe izrazio svoje zadovoljstvo učešćem TRT-a u ovom projektu i kazao da je TRT zbog obilnog iskustva uvijek imao privilegovano mjestu u sličnim islamskim organizacijama i institucijama.

Cilj ovog kanala je spriječiti govor mržnje usmjeren ka islamu i zaustaviti radikalne pokrete.

(www.trtbosanski.com)