Promo banner

A+ A A-

Održana sjednica Skupštine MIZ Tešanj

U nedjelju 24. 02. 2013. g. Održana 4. sjednica Skupštine Medžlisa IZ-e Tešanj u ovom sazivu u Čarši džamiji u Tešnju sa početkom u 9,00 sati.

Od 154 izabrana zastupnika, sjednici je prisustvovao 101 zastupnik. Pored zastupnika sjednici su prisustvovali Muftija zenički mr. Ejub ef. Dautović i glavni imami Medžlisa IZ-e  sa područja zeničkog Muftiluka. 

tesanj-skup-miz-02-2013-1

 

Sjednicom je predsjedavao predsjednik IO Zehrudin Kruško. Na sjednici je usvojen Izvještaj o radu IO za 2012.g. sa prijedlogom smjernica za rad IO u 2013. g. i data saglasnost na završni račun za 2012.g. i prijedlog budžeta za 2013. g.

Prisutnim zastupnicima obratili su se predsjednik IO Zehrudin Kruško, glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić i Muftija Zenički mr. Ejub ef. Dautović, dok je u ime prisutnih glavnih imama sa područja Muftiluka zeničkog čestitao na usvojenom izvještaju glavni imam Medžlisa IZ-e Zavidovići Sulejman ef. Efendić. 

U raspravi po pitanju inicijativa i prijedloga učestvovala su četvorica zastupnika, među kojima i Općinski načelnik Suad Huskić koji je pored izraženog zadovoljstva za kvalitetan Izvještaj i provedene aktivnosti Medžlisa u 2012. godini u svojstvu Općinskog načelnika podsjetio na dosadašnju uspješnu saradnju Općine i Medžlisa i obećao nastavak saradnje i ubuduće. 

tesanj-skup-miz-02-2013-3

 

U svečanom dijelu sjednice uručena su priznanja i pohvale.

Priznanje Muftije zeničkog uručio je Muftija blagajniku Medžlisa IZ-e Tešanj hadži Ahmetu Kantiću, dok je u ime IO Medžlisa IZ-e Tešanj Pohvalu za najuspješnijeg muallima Hajrudin ef. Deliću, imamu džemata Mrkotić,  uručio glavni imam mr. Fuad ef. Omerbašić, a predsjednik IO Ademu Mahalbašiću, predsjedniku džematskog obora džemata Oraš Planje i Senajidu Prnjavorcu predsjedniku Građevinskog odbora iz džemata Dibekhana džamije.

tesanj-skup-miz-02-2013-2

 

Iz Izvještaja izdvajamo najznačajnije aktivnosti provedene u 2012. godini na području Medžlisa IZ-e Tešanj:

Završetak radova na izgradnji dvije džamije:

- Kutahya džamije sa dvije munare u Tešnju i njeno svečano otvorenje uz učešće izaslanika Reisu-l-uleme Muftije sarajevskog, muftije zeničkog i delegacije iz Kutahye na čelu sa Valijom i Muftijom;

- Nove Plave džamije u džematu Oraš Planje sa dvije munare uz učešće reisu-l-uleme i muftija: tuzlanskog, zagrebačkog i zeničkog. 

- Završetak druge faze (vanjsko uređenje) na izgradnji sjedišta Medžlisa IZ-e Tešanj.

- Kompletno unutrašnje uređenje Šarenog mekteba.

- Obilježavanje dva jubileja: 100 godina džamije Medakovo i 100 godina Ilmijje.

- Obilježavanje 12. rebiu-l-evvela – Mevlud u Čarši-džamiji,  dodjela priznanja i nagrade iz Fonda „Hasan ef. Škapur“  Mirsad ef. Mahmutoviću prof., i uručenje stipendija maturantima medresa.

- Organizacija hafiske dove mladom hafizu Dževad ef. Tokmiću u džamiji Tešanjka.

- Obilježavanje 7. maja „Dana džamija“ – Večer Kur'ana u džematu Miljanovci Novi uz učešće hafiza iz BiH, Hrvatske i Turske.

- Iftar za profesore odgojno-obrazovnih ustanova IZ-e u BiH.

- Tradicionalni bajramski prijem za privrednike, nosioce  vlasti, saradanike Medžlisa – preko 250 posjetilaca.

- Dan Šehida i otkrivanje šehidskog spomen obilježja u Džemilić Planjama.

- Prikupljanje i uplata sredstava zekata i sadekatu-l-fitra u Fond Bejtu-l-mal Rijaseta IZ-e u BiH po čemu je ovaj Medžlis procentualno posmatrajući najbolji u BiH.

- Organizacija 10 stručnih seminara za imame.

- Uvakufljenje 17 novih parcela.

- Transformacija jedne parcele, kupovina i uknjižba poslovnog prostora.

- Opremanje novim namještajem 4 mektebske učionice i brojne druge aktivnosti.

(www.iz-tesanj.ba