Promo banner

A+ A A-

Prva posjeta reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović u pratnji svojih suradnika dr. Amira Karića, šefa Vjersko-prosvejtne službe Rijaseta IZ u BiH i šefa Kabineta gospodina Razima Čolića,  22. februara 2013. godine bili su u prvoj zvaničnoj posjeti Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu. Uz dekana Fakulteta islamskih nauka, prof.dr. Ismeta Bušatlića, prodekana za nastavu doc.dr. Dževada Hodžića, prodekana za finansije, doc.dr. Mustafu Hasanija, reisu-l-ulemu sa suradnicima dočekali su članovi Nastavno-naučnog vijeća Fakulteta, profesori emeritusi, redovni i vanredni profesori, docenti, viši asistenti i asitenti.

reis-fin-02-2013-1

Obraćajući se gostima, u pozdravnoj riječi dekan FIN-a prof.dr. Ismet Bušatlić je izrazio iskreno zadovoljstvo činjenicom da je Fakultet islamskih nauka sa svojim epitetom najstarije i najrelevantnije visoko-obrazovne institucije u okvirima Islamske zajednice ujedno i jedna od prvih dionica u zvaničnim posjetama reisu-l-uleme mr. Kavazovića i njegovih najbližih suradnika. „Fakultet islamskih nauka čiju diplomu do sada nosi 784 svršenika i svršenice, 54 magistra i 21 doktor islamskih nauka, među kojima je veliki broj glavnih imama, muftija ali i uvaženi reisu-l-ulema, spreman je za proces nadolazećih reformi u odgojno-obrazovnom sistemu IZ-e Bosne i Hercegovine, te će u tom smislu i krenuti prema nadležnim organima i institucijama IZ-e“, istakao je prof.dr. Ismet Bušatlić.

U svojoj uvodnoj riječi, mr. Kavazović je izrazio zadovoljstvo što u svojstvu reisu-l-uleme posjećuju najvažniju islamsku visoko-školsku odgojno-obrazovnu instituciju Bošnjaka koja u tom smislu predstavlja intelektualni vrh ali i instituciju od koje se uz medrese očekuje da čuva i izučava ehli-sunetsko nasljeđe te da kao matična na tom polju ostane u funkciji odbrane islama u kontekstu njegovog izučavanja i prakticiranja.

reis-fin-02-2013-2

Brojna i plodotvorna diskusija u kojoj su učestvovali članovi Nastavno-naučnog vijeća FIN-a odnosila se na pitanja reforme nastavnih planova i programa, reorganizacije rada postojećih visoko-školskih odgojno-obrazovnih institucija, pitanje perspektive svršenika i svršenica FIN-a, pozicije FIN-a u Sarajevu i pitanje njegove matičnosti, nužnosti planskog pristupa odgojno-obrazovnoj politici IZ-e u BiH, radu na poboljšanju imidža odgojno-obrazovnih institucija i njihove atraktivnosti za učeničku i studentsku populaciju i mnoga druga.

Dr. Amir Karić, šef VPS Rijaseta IZ-e u BiH je u završnoj riječi istakao da Fakultet islamskih nauka u Sarajevu po svojim dosadašnjim rezultatima jeste elitna ustanova koja je na najbolji mogući način čuvala i štitila imidž Islamske zajednice na ovim prostorima u vremenu iza nas te da se to od nje očekuje i u narednom periodu. Dr. Karić je istakao da nastavni kadar FIN-a u periodu reformi koji očekuje Zajednicu, treba biti nezaobilazni dio radnih grupa i istraživačkih timova koji će raditi na planskom osmišljavanju tranzicijskih procesa u IZ BiH.

Posjeta je protekla u lijepoj atmosferi i dijalogu uz konstatcije da dijaloga i diskusije mora biti više i da su oni nezaobilazna sredstva na putu dostizanja želejnih rezultata u našoj Zajednici.

Zehra Alispahić