Promo banner

A+ A A-

Doboj: Održano prvo takmičenje u hifzu Kur'ana

tak-hifz-doboj-02-2013-1U subotu, 16.februara 2013.god. / 06.rebiu-l-ahira 1434.h.g. u džamiji džemata Velika Brijesnica održano je prvo takmičenje u hifzu Kur'ana, tačnije u učenju napamet sure El-Bejjine i sure El-Fedžr, za polaznike mektebske nastave uzrasta od 5 do 15 godina sa područja Medžlisa IZ Doboj.

Takmičenje je organizovano na nivou Medžlisa Doboj , u organizaciji Škole Kur'anu pri Medžlisu, a u suradnji sa U.G. SEHARA - Doboj Istok i uredom NEDWE- WAMY u Sarajevu.

Učešće na ovom takmičenju je uzelo 32 takmičara  iz 10 džemata;

1. Džemat Velika Brijesnica - 6 takmičara,

2. Džemat Hadžići - 10 takmičara,

3. Džemat Lukavica Rijeka - 5 takmičara,

4. Džemat Klokotnica-Polje - 2 takmičara,

5. Džemat Ševarlije - 2 takmičara,

6. Džemat Svjetliča - 2 takmičara,

7. Džemat Škrebe - 1 takmičar,

8. Džemat Trnjak - Doboj - 1 takmičar

9. Džemat Sjenina Rijeka - 1 takmičar i

10. Džemat Plane - 1 takmičar

Preslušavanje kandidata - takmičara započelo je poslije klanjanja akšam - namaza, a komisija za ocjenjivanje  bila je u sastavu;

1. mr. Bajro ef. Džafić - glavni imam

2. hfz. Zaim Šiljić - imam u džematu Velika Brijesnica

3. Adil ef. Rudanović - imam džemata Trnjak - Doboj

tak-hifz-doboj-02-2013-2Program je otvorio učenjem Sure Et-Tarik, šestogodišnji Muradif (Ferida) Hodžić koji je svojim mekamom zadivio prisutne.

Prema ocjeni komisije svi takmičari su pokazali zadovoljavajući nivo znanja i umijeća u učenju ovih sura, zbog čega je i sam glavni imam Bajro ef. Džafić pohvalio učenje svih,  te kazao da su svi takmičari pobjednici, ali ipak bilo je onih koji su svojim učenjem zadivili kako komisiju tako i sve prisutne džematlije, imame i roditelje koji su sa velikom pažnjom pratili ovo natjecanje, pa je stoga uslijedilo proglašenje i dodjela diploma i novčanih nagrada  za  najbolje  učače na ovom takmičenju. 

U učenju sure EL- FEDŽR posebno su se istaknuli kandidati;

  1. PRVO MJESTO (110 KM) - Šiljić (Muhameda) Muamer - džemat Lukavica Rijeka;
  2. DRUGO MJESTO (80 KM) - Hodžić (Ferida) Aziz - džemat Lukavica Rijeka;
  3. TREĆE MJESTO (60 KM) - Spahić ( Nijaza ) Nisveta - džemat Plane.

U učenju sure EL-BEJJINE  posebno su se istaknuli kandidati:

  1. PRVO MJESTO (80 KM) - Šiljić (Muhamed) Davud - džemat Lukavica Rijeka;
  2. DRUGO MJESTO (70 KM) - Hodžić (Sejad) Kerima - džemat Lukavica Rijeka;
  3. TREĆE MJESTO (50 KM) - Hadžić (Selmir) Jusuf - džemat Velika Brijesnica i Ahmetović (Hajrudin) Muhamed - džemat Škrebe.

Nakon  toga dodijeljene su zahvalnice za učešće  i novčane nagrade za sve učesnike ovog takmičenja (po 20 KM  za svakog takmičara).

Pred sam kraj, prije klanjanja jacije namaza, prisutnima se kratkim predavanjem obratio hfz. Mustafa ef. Efendić, a nakon klanjanja jacije namaza organizovana je zajednička večera za sve takmičare i njihove muallime.

Također je bitno istaći sve one koji su na bilo koji način pomogli, a i finansijski podržali ovo takmičenje, a to su;

-          Medžlis IZ Doboj - Škola Kur'ana

-          U.G. SEHARA Doboj Istok

-          Ured NEDWE - WAMY u Sarajevu

-          Džemat Veklika Brijesnica i imam hfz. Zaim Šiljić

-          Vrijedni džematlija Nermin Šišić

-          Imami i muallimi pomenutih džemata

Ovom prilikom se zahvaljujemo posebno U.G. SEHARA Doboj Istok i njihovom koordinatoru vjeroučitelju prof. Selmiru Hadžiću koji su u suradnji sa uredom NEDWE - WAMY u Sarajevu obezbijedili veći dio novčanih nagrada za učesnike ovog takmičenja.

Također se posebno zahvaljujemo vrijednom džematliji džemata Velika Brijesnica,Nerminu Šišiću koji je obezbijedio dio novčanih nagrada, ali i drugih hedija koje su uručene učesnicima.

Allahu Uzvišenom učimo dovu: da svim učesnicima i njihovim roditeljima, njihovim imamima i muallimima, prisutnim koji su pratili ovo takmičenje i svima onim koji su na bilo koji način pomogli u organizaciji ovog takmičenja, podari svoju milost, oprost i nagradu i na ovom i na budućem svijetu. Amin.

Adil Rudanović