Promo banner

A+ A A-

Historijski iskorak Islamske zajednice Bošnjaka Austrije

U zimskom odmaralištu u Skt. Leonhardu, oblast Karnten, u Austriji, održan je od 8. do 10. februara "Internacionalni naučni seminar" u organizaciji Islamske zajednice Bošnjaka Austrije (IZBA).

sem-izb-aus-02-2013-1

Na seminaru je učešće uzelo 80 imama i predsjednika džemata. Naime, od 38 bošnjačkih džemata koji djeluju u Austriji seminaru su prisustvovali predstavnici 33 džemata. Gosti seminara su bili predavači iz nekoliko država: predsjednik Islamske zajednice Austrije dr. Fuat Sanač i muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus, a prisustvovali su i predstavnici Islamske zajednice u BiH koje je predvodio rukovodilac Ureda za dijasporu mr. Mirsad Kalajdžić. Kao predavači iz Bosne i Hercegovine učestvovali su hafiz mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije, mr. Mirnes Kovač, novinar Preporoda i Muhamed Velić, imam Sarajevskog medžlisa. Seminar je održan u ugodnom ambijentu zimskog odmarališta u Skt. Leonhardu gdje su učesnici pored radnog dijela imali priliku u opuštenoj atmosferi družiti se i upoznavati kako sa aktuelnim izazovima s kojima se susreću u svom radu, tako i o načinima zajedničkog djelovanja i saradnje. Islamska zajednica Bošnjaka u Austriji zasigurno je jedna od najperspektivnijih naših dijasporalnih zajednica sa ogromnim resursima i ima realne osnove da bude model i obrazac djelovanja i rada u evropskom kontekstu.

Uspjeh u objedinjavanju

Na svečanosti otvorenja ovog stručnog seminara prvi se obratio predsjednik IZBA-e Esad ef. Memić koji je kazao kako je ovo prvi seminar na kojem učestvuju svi nakon dugogodišnjeg procesa zbližavanja i učvršćivanja veza,  te rada na jedinstvu zajednice. "Protekle godine Glavni odbor IZBA-e je radio na Statutu zajednice koji je usvojen s ciljem učvršćivanja IZBA-e koja je sada kao takva, prema signalima koje dobivamo, ozbiljno shvaćena i u Rijasetu IZ u Sarajevu," kazao je Memić naglasivši kako je Islamska zajednica Bošnjaka  koju predvodi učestvovala u procesu izbora u IZ, te da u narednom periodu slijedi i zahtjev za predstavnike IZBA u Saboru, najvišem zakonodavnom tijelu Islamske zajednice. Predsjednik Memić je napomenuo neke konkretne korake koji su učinjeni u ovoj zajednici kao što je ugovor za organizaciju hadža koji je potpisan sa agencijom "Al-Kiram", te najavio uspostavljanje Fondacije "Safvet-beg Bašagić" za pomoć studentima i promoviranje obrazovanja kao najboljeg puta. "Prije godinu dana malo je bilo optimista, ali rad i trud koji smo uložili na objedinjavanju sada se konkretno vidi u prisustvu na ovom seminaru svih džemata i njihovih imama na što smo ponosni", zaključio je Memić. Učesnicima seminara potom se obratio dr. Fuat Sanač, predsjednik IZ Austrije (IGGiO). Čestitao je Islamskoj zajednici Bošnjaka Austrije na postignutom napretku, te posebno pohvalio konstruktivni doprinos njenog predsjednika Memića u krovnoj islamskoj zajednici u ovoj zemlji. "Jedinstvo bosanskih muslimana kao autohtonih evropskih muslimana je nama primjer, a ova država, Austrija je jedan obrazac koji može biti primjer za položaj islama u Evropi, odnosno sistem koji treba promovirati za cijelu Evropu," kazao je Sanač dodavši kako su ova okupljanja prilika da raspravljamo o našoj budućnosti, tj. šta trebamo raditi u budućnosti ali i o onome šta ne trebamo raditi.  

Podmlađena zajednica

Skup je potom pozdravio i zamjenik predsjednika IZB Austrije Husein ef. Malkoč izrazivši zadovoljstvo posvećenosti radu aktivista IZB Austrije, jer, kako je kazao "šta bi bilo u Austriji da nije tih ljudi" ističući organiziranje vjerskog života i okupljanje Bošnjaka u ovoj zemlji. Selame reisu-l-uleme Husein ef. Kavazovića prisutnima je prenio rukovodilac Ureda za bošnjačku dijasporu mr. Mirsad ef. Kalajdžić. Kazao je kako je reisu-l-ulema obradovan ovim druženjem i prenio njegove čestitke i želje za uspješan rad učesnicima Seminara. "Ovo je naš prvi zajednički seminar nakon objedinjavanja Islamske zajednice Bošnjaka Austrije. Stoga je on historijski jer je napravljen iskorak da su oni koji su učestvovali u ovom bratski pružili ruku i dali doprinos budućnosti Bošnjaka i islama u ovoj zemlji," poručio je Kalajdžić čestitajući IZB Austrije, a posebno njenom predsjedniku Memiću na odabiru predavača i tema o kojima će se razgovarati na ovom skupu. Kalajdžić je kazao kako i ovaj skup sada demonstrira jednu podmlađenost zajednice, te istakao kako u narednom periodu treba više prostora posvetiti i radu sa našim sestrama i majkama. Skup je pozdravio i gost predavač, direktor Vakufske direkcije, mr. Senaid Zajimović koji je čestitao na uspjehu IZBA-e. Zajimović se posebno osvrnuo na otežavajuće okolnosti koje su u prošlim vremenima otežavale i saradnju ove izuzetno potentne zajednice Bošnjaka u dijaspori sa svojom maticom. Imam Muhamed ef. Velić je u svom pozdravnom obraćanju napravio usporedbu sa ranijim susretima izrazivši zadovoljstvo postignutim uspjesima, te naglasio da stvari sada treba pomaći naprijed. Seminarom je veoma efikasno moderirao sekreter IZBA-e Hasudin ef. Atanović koji je uz to bio zadužen i za kompletnu veoma uspješnu organizaciju i boravak gostiju seminara.

Snažno povezivanje

Na kraju svečanog otvorenja seminara obratio se muftija ljubljanski dr. Nedžad ef. Grabus. Izrazio je zadovoljstvo napretkom IZB u Austriji i naglasio da IZBA ima više džemata nego IZ u Sloveniji i Hrvatskoj zajedno. "Samo snažno povezane zajednice mogu utjecati na tokove u ukupnoj IZ ali i široj društvenoj zajednici," kazao je muftija Grabus izrazivši nadu da će IZBA nastaviti realizirati projekte u infrastrukturnom, davetskom i obrazovnom segmentu koji će je jasno pozicionirati u široj društvenoj zajednici. U svom govoru muftija Grabus je kazao da će govoriti o iskustvu zapadnih demokracija o pravnom položaju vjerskih zajednica.

Utisak potpisnika ovih redova koji je prvi put boravio u posjeti Islamskoj zajednici Austrije sveo bi se na nekoliko riječi. IZBA je jedna izuzetno perspektivna i jaka zajednica. Tome je pokazatelj i sami seminar i njegova organizacija koja slobodno može biti ideja i obrazac za cijelu Islamsku zajednicu ne samo u dijaspori, već i u domovini. A IZBA sada treba iza sebe ostaviti ono što ju je opterećivalo, a postignuto jedinstvo i svoje resurse usmjeriti na razvoj i suočavanje sa izazovima s kojima se susreću muslimani u Evropi općenito, a posebice muslimani Bošnjaci u dijaspori kako bi na najbolji način ispunila svoju temeljnu misiju. Jedinstven položaj islama kao religije u Austriji, u evropskom kontekstu, te podmlađeni i obrazovani kadar, sigurni su oslonci za razvijanju strategije, jačanja i sticanja imuniteta od zamki kako onih izvanjskih koje se nameću kao ideološki konstrukti, ali i onih iznutra kojima ne treba dozvoliti da Zajednicu dovedu u situaciju da se bavi sobom umjesto svojom misijom. Na tom putu će Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji zasigurno pomoć pružiti i ovaj list koji će, nadamo se, svojim većim prisustvom i brojem čitalaca biti medij jačanja i čuvanja jedinstva ove zajednice.

Predavanja i razgovori o aktuelnim temama

Prvi predavač na trodnevnom seminaru bio je predsjednik krovne islamske zajednice u Austriji (IGGiO) dr. Fuat Sanač koji je govorio o budućnosti muslimana u Austriji. Muftija ljubljanski dr. Nedžad Grabus je govorio o pravnom položaju vjerskih zajednica u Evropi, a mr. Mirsad Kalajdžić je tretirao rad, poslovanje, privređivanje i moralne vrijednosti u svjetlu islamskih propisa. O stanju u muslimanskom svijetu današnjice i utjecaju tih procesa na žvot muslimana u Evropi govorio je mr. Mirnes Kovač, a na temu "Imam u savremenom svijetu" govorio je Muhamed ef. Velić. Uz izlaganja predavača seminar je bio i prilika za aktueliziranje važnih pitanja u djelovanju i radu imama i općenito položaju muslimana i njihovih zajednica u Austriji. Na kraju seminara govorio je hafiz mr. Senaid Zajimović, direktor Vakufske direkcije. Tema izlaganja hafiza Zajimovića bila je pravni status vakufske imovine u dijaspori, a hafiz Zajimović se posebno osvrnuo na aktuelnu implementaciju Zakona o premjeru i katastru u RS. On je iskoristio ovu priliku i pozvao džemate da uzmu učešće u javnoj debati o statusu vakufske imovine u dijaspori, a imame i predsjednike džemata je pozvao da svoje džematlije informiraju i pozovu da se uključe u procedure oko Zakona o premjeru i katastru u RS-u da ne bi zbog nemara izgubili pravo na svoju imovinu u ovom entitetu. Na kraju je gosp. Adis Čandić prezentirao projekat pokretanja Fondacije islamske zajednice Bošnjaka Austrije "Safvet-beg Bašagić". Ova Fondacija, kako je naglašeno, za cilj ima promoviranje obrazovanja i povećanje broja studenata, te pomoć studentima u domovini i dijaspori. Na kraju svim učesnicima su uručeni certifikati za učešće na stručnom seminaru.

M. Kovač 

Kompletnu reportažu sa Seminara IZBA pročitajte u novom broju Preporoda... 

(Preporod, 15. februar, 2013. godine)

  • IMG_1607IMG_1607