edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Bihać dostojno obilježio mjesec rođenja Allahovog Poslanika, a.s.

divan-uzor-iBihać je šestu godinu za redom domaćin manifestacije posvećene životu Božijeg poslanika Muhammeda, a.s., pod nazivom „U njemu je divan uzor“. Manifestacija je trajala pet dana, gdje je na razne načine predstavljen život Allahovog Poslanika, a.s., kao uzora za pojedinca i zajednicu, ma gdje oni živjeli i sa kakvim životnim okolnostima se susretali.

Izložba slika studenata Bihaćkog univerziteta, javna tribina o Allahovom Poslaniku koju je održao Mensur ef. Ćehić, glavni imam Medžlisa IZ-e Bihać, Halka hadisa na temu „Žena u hadisu Muhammeda, a.s.“ sa prof. dr. Fuadom Sedićem, večer Kur'ana i ilahija gdje su učestvovali hafiz Emrah Litrić, Sinanudin Bajrić, Amir Čavak, Mirsad Šehić, Rasim Hajrudinović, Sumeja Kovačević i Almina Aličić, a o Kur'anu je te noći govorio prof. dr. Muharem Štulanović, dekan IPF-a.

Veličanstvena atmosfera, prepuna sala Kulturnog centra, poseban povod i mnogi drugi detalji su bili karakteristični za 8. februarsku noć u Kulturnom centru u Bihaću. Večer gdje su najmlađi i najuspješniji polaznici mekteba izveli nekoliko tačaka: Adela Hammami (ilahija), Mustafa Merdić (Kur'an) i Ismail Zulić (recitacija). Mirsad Šehić i Sinanudin Bajrić su izveli nekoliko prekrasnih ilahija koje govore o Muhammedu, a.s., a prisutni u sali su ponavljali salavate, učili dijelove ilahija i uživali u cjelokupnom programu.

Specijalni gost večeri je bio mr. Sulejman Čeliković, istaknuti alim i glavni imam Medžlisa IZ-e Kakanj. On je govorio o životu Muhammeda, a.s., kroz prizmu njegovog odnosa prema drugim ljudima, njegovim postupcima prema onima koji su ga voljeli i koji nisu, prema onima koji su ga slijedili i prema onima koji nisu. To je bilo predavanje za dušu, za emocije i evociranje uspomena na najboljeg čovjeka, ali i poziv da se njegovi postupci inkorporiraju u svakodnevni život muslimana, zato što je Muhammed, a.s., najbolji uzor.

Ovoj manifestaciji su prisustvovali Muftija Bihaćki Hasan ef. Makić, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta prof. dr. Muharem Štulanović, glavni imam i predsjednik Medžlisa IZ-e Bihać Mensur ef. Ćehić i Akaid ef. Boja, dr. Hamdija Lipovača, premijer Unsko-sanskog kantona, te brojni imami, profesori i drugi dragi gosti.

Udruženje „Život“, Ženska edukativna organizacija „Iskre“ i Asocijacija studenata Islamskog pedagoškog fakulteta pod pokroviteljstvom institucija Islamske zajednice: Bihaćkog muftijstva, Islamskog pedagoškog fakulteta i Medžlisa IZ-e Bihać, te Općine Bihać stoje u potpisu organizacije ove manifestacije.

Zadovoljstvo publike je bilo više nego očigledno, a organizatori ove manifestacije su još jednom pokazali da se lijepim povodom i dobrom organizacijom mogu realizirati mnoge aktivnosti i biti masovno posjećene u istoj mjeri.

  • divan-uzordivan-uzor

Nazif Horozović