Promo banner

A+ A A-

Glavni muftija posjetio Tešanj i Zvornik

tesanj-zvornik-iGlavni muftija Islamske zajednice u Srbiji Muamer ef. Zukorlić prilikom boravka u Tešnju učestvovao je na tribini „Bošnjačka nacionalna ideja“. Tom prilikom Muftija je istakao da su država, domovina i nacija tri ključna stuba opstanka Bošnjaka i afirmacije bošnjačkog nacionalnog identiteta.

„Pošto je nacija organizovani narod, a zbog činjenice da je Bosna i Hercegovina kao matica svih Bošnjaka nedovršena država, obaveza Bošnjaka je da podignu i razvijaju svoje nacionalne institucije. Na toj osnovi nastaju Bošnjačka akademija nauka i umjetnosti, Svjetski bošnjački kongres, Bošnjačka nacionalna fondacija, Bošnjačka kulturna zajednica, Matica Bošnjaka, Bošnjačka biznis mreža i druge organizacije koje će biti faktor okupljanja Bošnjaka i doprinijeti zaokruživanju bošnjačke nacije.“

Nakon tribine upriličena je promocija bošnjačkog nacionalnog mjesečnika „PanBošnjak“.

Tokom boravka u Tešnju, Muftija je posjetio nekoliko privrednih subjekata ovoga grada i tom prilikom razgovarao o nužnosti međusobnog povezivanja bošnjačkih privrednika te značaju njihovog okupljanja oko projekta Bošnjačke nacionalne fondacije.

Nakon Tešnja Muftija je gostovao u džematu Đulići kod Zvornika gdje je poslije mevludskog programa održao predavanje. U prepunoj džamiji pred oko hiljadu džematlija Muftija je govorio o važnosti jedinog uzora za muslimane – posljednjeg Poslanika Muhammeda a.s. koji nas obavezuje na stalnu duhovnu i moralnu svježinu, činjenje dobra i uspostavu reda.

„Misija islama jeste suprotstavljanje neredu i uspostava reda u čovjeku, porodici, zajednici i naciji. Muslimani će uspjeti onog trenutka kada uređenost safova da rezultate u svim sferama naših života. Tada će Bošnjaci biti slobodni i dostojanstveni ljudi, zaštićeni od manipulacija poput one kojom se izaziva konfuzija o nacionalnom imenu Bošnjak prije popisa stanovništva u BiH. Bošnjaci ili Bosanci – lažna je dilema koju izazivaju zlonamjerni i neuki. Naše nacionalno ime je Bošnjak iza koga stoji hiljadugodišnja tradicija. Svaka promjena značila bi suicidnu aktivnost u identitetu, kulturi i tradiciji“ - istakao je Muftija.

Informativna služba


  • tesanj-zvorniktesanj-zvornik