edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Zagreb: Dokumentarni film „Islamska zajednica: Ostavština za budućnost“

Izvjesno je da će se o muftiji Omerbašiću i njegovoj “ostavštini za budućnost” pisati i govoriti još puno godina. Rijetko je koji imam, ali i čovjek općenito, ostavio tako dubok i neizbrisiv trag, ne samo u Islamskoj zajednici nego i u cijelom društvu, kao što je to učinio muftija zagrebački, Ševko ef. Omerbašić. Na tom tragu, Hrvatska televizija je snimila dokumentarni film pod nazivom „Islamska zajednica: Ostavština za budućnost“ Ševko ef. Omerbašić, čovjek vjere, osoba dijaloga, autora g. Augustina Bašića, urednika i novinara na HRT-u. Pretpremijera filma je održana u okviru Islamske tribine "Dr. Sulejman Mašović" u četvrtak, 24.01.2013./12. 03.1434.h.g., kao prva manifestacija ovogodišnjih mevludskih svečanosti.

muftija-sevko-ef

Pretpremijeri filma su, pored imama iz više hrvatskih gradova, članova Sabora i Mešihata, prisustvovali i gradonačelnik grada Zagreba, g. Milan Bandić, predstavnici vjerskih zajednica te nekoliko članova diplomatskog kora akreditiranog u Hrvatskoj. U svom obraćanju, neposredno prije filmske projekcije, muftija dr. Aziz ef. Hasanović je istaknuo kako je ovaj film ustvari nastao s namjerom da se izrazi zahvalnost čovjeku koji je utemeljio, profilirao i standardizirao Islamsku zajednicu u RH. „Muftija Ševko ef. Omerbašić je zasigurno paradigma muftije, paradigma prvog čovjeka, paradigma onoga što bi svaki lider u bilo kakvoj zajednici ili bilo kojoj stranci ili bilo kojoj drugoj branši za sebe mogao poželjeti. Otuda je ponos svih muslimana u RH. Ali, važno je istaći da nije samo ponos kod muslimana, taj ponos je vrlo širi, taj ponos je vrlo jači, taj ponos je vrlo bogatiji, jer u svim susretima, na svim razinama, sa svim strukturama unutar društva, unutar običnog puka, unutar institucije, unutar vjerskih zajednica - ime Ševko ef. Omerbašić, muftija zagrebački je odličje morala i korektiv u svim mogućim situacijama. Stoga mi posebno predstavlja zadovoljstvo da kao njegov nasljednik idem njegovim utabanim stazama, ali i da kao njegov nasljednik uvijek promičem tu vrijednost, tu moralnost, tu čestitost, dostojanstvo i sve ono što možemo kazati da je sažeto u jednom imenu koje se zove Ševko ef. Omerbašić“, istaknuo je, između ostalog, u svojem govoru, muftija Hasanović. Biranim riječima, prisutnima se obratio i urednik filma, g. Austin Bašić koji se na početku zapitao je li koincidencija ili slučajnost da se ova večer, kao i susret u ovom duhovnome hramu, baš dogodi u noći rođendana Poslanika. Čovjeka, čije riječi, već 14 stoljeća, odzvanjaju cijelom zemaljskom kuglom, u koje spada i ovaj naš prostor, gdje se stoljećima susreću i žive narodi, kulture i religije. „U ovom slučaju mislim na abrahamsku baštinu, judaizam, kršćanstvo i islam. Sve su ove religije ovdje pozvane na toleranciju, na suživot, opće dobro svih ljudi - vjerujućih i nevjerujućih. Jer naprosto drugog puta nema. Muftija Ševko Omerbašić zasigurno je ostavio duboki duhovni trag u hrvatskom društvu i u ovoj Islamskoj zajednici, bez koje ne može. I na međureligijskom polju ovdje i u regiji. A moralni uzori i autoriteti poput efendije Omerbašića uvijek su poželjni, stoga ovo nije rastanak već nastavak suradnje u duhu dijaloga i teoloških rasprava g. Omerbašića.

Moje poznanstvo s njim, seže u siječanj, 1991. godine, kada sam sreo njega i cjelokupnu ekipu, na čelu sa tadašnjim glavnim imamom, g. Cerićem, kada smo u lipnju, izravno vršili prijenos Kurban-bajrama, po prvi put iz ove zajednice. Od tada do danas neprekidno traje naša suradnja, koja se eto pretvorila u prijateljsku, a odavno je prerasla onu službenu. Moju ekipu ste prije pozdravili, što mi je drago. Prvi dio filma kao što sam vam rekao nosi naslov Islamska zajednica- ostavština za budućnost. Ševko ef. Omerbašić, čovjek vjere i osoba dijaloga. A drugi dio slijedi, priprema se, vjerojatno prije otvaranja Islamskog centra u Rijeci“, riječi su kojima je svoje obraćanje na promociji filma, zaokružio g. Augustin Bašić.

Na kraju se, očekivano, obratio i muftija Ševko ef. ističući da je, kao što je poznato, on bio protiv snimanja filma o njemu, držeći da to može predstavljati hvalu koja čovjeku pojedincu, zapravo ne treba, jer ni jedan čovjek ne može učiniti koliko može zajednica. „Ono što me čini sretnim“, nastavio je Omerbašić, „Jeste to da sam uistinu imao prave suradnike sa kojima se i moglo nešto učiniti. Posebno sam bio oduševljen i zadovoljan slogom, jer evo u svakom društvu i vremenu, a pogotovo u ovim tranzicijskim, glavna obilježja društava jesu borbe. Vama g. Augustine, zahvaljujem na uloženom trudu, jer ste dugo putovali kako biste ovo snimili. Zahvaljujem se i svima vama koji ste o meni lijepo rekli, makar ima i ružnog za reći, ali eto čovjek je takav. Naposljetku, velika mi je čast i što je ovaj film prikazan upravo na dan rođenja Muhammeda a.s. Hvala!“, riječi su kojima je završena večer pretpremijere filma o muftiji Ševki ef. Omerbašiću, čovjeku vjere i osobi dijaloga!

Lamija Alili