edukativna platforma Islam.ba

A+ A A-

Dani mevluda u Zagrebu: Druga srednjoškolska mektebska parlaonica

Već duži niz godina Medžlis IZ-a Zagreb, povodom rođendana Božjeg poslanika, organizira Dane mevluda, nudeći džematu različite kulturno-vjerske sadržaje. Tako se ove godine, pored tradicionalnog mevludi-šerifa u džamiji i mevludske svečanosti za omladinu u prostorijama Omladinskog kluba, pristupilo organizaciji Druge srednjoškolske mektepske parlaonice, koja se održala 27.01.2013./ 15.03.1434. h.g., u Kongresnoj dvorani Islamskog centra u Zagrebu. Pored srednjoškolaca iz Zagreba, u Parlaonici su sudjelovali polaznici srednjoškolskog vjeronauka iz Siska, Ljubljane i Rijeke, te učenici Islamske gimnazije dr. Ahmeda Smajlovića. Tako su imami navedenih Medžlisa, pripremili i delegirali po osam učenika/srednjoškolaca, koji su predstavljali Medžlise na ovom značajnom radnom susretu naše omladine, dok su četiri učenika predstavljala Islamsku gimnaziju. Parlaonicu je pratila tzv. porota koja je na kraju dala svoje preporuke te iznijela i zaključke s održane debate. Porotu su činili Špendi ef. Fidani (Ljubljana), Alem ef. Crnkić (Sisak), Hajrudin ef. Mujkanović (Rijeka) te dr. Gzim Redžepi, predsjednik IOM-a Zagreb.

dm-zag-02-2013-2

Ono što je u radu svakog kolektiva bitno, jeste imati poticaj, podršku i odriješene ruke od strane svojih nadređenih, kada su u pitanju projekti poput ovog. Muallimskom vijeću ne nedostaje takvog poticaja kako od strane glavnog imama, tako i od predsjednika IOM-a, ali i od brojnih drugih članova Medžlisa koji se stavljaju na raspolaganje kada je to potrebno. Tako je troškove organizacije Parlaonice i jednodnevnog boravka svih sudionika, snosio je MIZ Zagreb, dok su gosti podnijeli trošak puta. Veliku zahvalnost dugujemo i našim redovitim sponzorima, vrijednim džematlijama, slastičarima i trgovcima voćem, koji su i ovoga puta pokazali svoju velikodušnost, počastivši našu omladinu.

Kada je u pitanju sami tok Parlaonice, kažimo da je sve započelo onako kako i dolikuje ovakvim susretima i ovom mjestu. Dojučerašnji polaznik našeg vjeronauka, Ahmed Alili, učenik 1. razreda Islamske gimnazije, na najbolji mogući način je, Božijim Govorom, uveo sudionike u druženje. Potom se prisutnima obratio predsjednik Mešihata IZ-a u Hrvatskoj, muftija, dr. Aziz ef. Hasanović, koji je izrazio zadovoljstvo organiziranjem ovakvih vidova edukativnih druženja naše omladine, podržavši  organizaciju Parlaonice i izrazivši dobrodošlicu prisutnima. O samoj ideji Parlaonice, nešto više je kazao glavni imam MIZ-a Zagreb, kurra hfz. Aziz ef. Alili, istaknuvši da je inicijator i idejni začetnik Parlaonice bio muftija Ševko ef. Omerbašić, koji se nije mogao pomiriti sa činjenicom da naša omladina nerado sudjeluje u debatama i da, pomalo sa zadrškom i stidljivo, argumentima brane svoje stavove. A da bi se ideja sprovela u djelo, valjalo je da netko i zasuče rukave, a to je učinio vrijedni muallim, Mersad ef. Kreštić, okupivši radni tim muallima, s namjerom da Druga parlaonica bude bolja, sadržajnija i uspješnija od Prve, u čemu je, sudeći po reakcijama koje dobivamo i uspio.

dm-zag-02-2013-3

 

Kako bi učinak Parlaonice bio veći, a samim time i sevabi, pri osmišljavanju Druge parlaonice, htjedosmo postići veći i dugoročniji cilj, pa za moto izabrasmo razgovor o ulozi islamskog centra u formiranju naših identiteta. Upravo stoga smo odlučili da naziv ili tema ovogodišnje Parlaonice bude Uloga Islamskog centra u formiranju identiteta.

Zato su omladinci, predstavnici Medžlisa iz Ljubljane, Siska, Rijeke i Zagreba, koji svoje identitete već grade u okrilju islamskih centara ili će to, uz Božju pomoć, ubrzo činiti, dali kratke osvrte na ono što vjerski centar za njih predstavlja. Ispred zagrebačkog, Medžlisa domaćina, prisutnima se obratilo dvoje svestranih srednjoškolaca. Prva od njih je Hanan Nanić, osoba koja je dijelom ove Zajednice od rođenja. Tačnije, njezini roditelji i djedovi su doprinosili radu i stvaranju ove Zajednice, pa nam je ona, na najbolji način mogla prenijeti svoje viđenje važnosti Islamskog centra u oblikovanju njezinih identiteta. Druga osoba je Vernes Delalić, maturant Islamske gimnazije i mujezin naše džamije, koji je porijeklom iz Bosne i Hercegovine, a kojemu ovaj Centar nije samo mjestom stjecanja srednjoškolskog obrazovanja, već i prvim i pravim domom, tokom posljednje tri godine.

Ono što je sasvim sigurno doprinijelo boljem upoznavanju sa planovima gradnje islamskih centara u Sisku i Ljubljani, te toku gradnje džamije u Rijeci, jesu projekcije koje su prikazane,  a čijim pripremama su gosti pristupili krajnje ozbiljno. Vjerujemo da su čak i oni koji su ponešto znali o idejama i planovima ovih Medžlisa, dobili jasniju i potpuniju sliku kako bi islamski centri trebali izgledati i što će oni donijeti i značiti muslimanima Siska, Ljubljane i Rijeke.

Potom se pristupilo onome zbog čega se omladina i okupila. Pod „ravnanjem“ izvrsne mlade liječnice, dr. Edine Berberović, koja je održala uvodno predavanje (uz odgovarajuću projekciju) na temu „Ponašanje adolescenata i rizik od spolno prenosivih bolesti“, uslijedila je razmjena mišljenja i debatiranje o onome što su čuli kao i o onome što ih je vrsna liječnica pitala. Poslije ikindije-namaza, omladinu je očekivalo drugo predavanje na temu „Uloga centra za halal certificiranje“, koje su održali Aldin Dugonjić, dipl. ing. i mr. Edina Mešić, nakon čega je ponovno uslijedila debata i razgovor vezan za halal ishranu.

Možda nije na odmet istaknuti da se održavanju Parlaonice pristupilo jer se željelo specifičnom formom polujavne rasprave, namijenjene prvenstveno tinejdžerima, pomoći našim srednjoškolcima da slobodno i bez ustručavanja iznose svoja mišljenja, brane i pravdaju svoje stavove, ali da to čine argumentirano i razložno. S ciljem boljeg predstavljanja uzvišene vjere u sredinama u kojima su manjina i što bolje spremnosti naših vjeroučenika da odgovore na pitanja koja im postavljaju njihovi vršnjaci, organizirana je i „Prva mektebska srednjoškolska parlaonica“, na kojoj su sudjelovali naši prijatelji iz riječkog i sisačkog Medžlisa. Pri ostvarivanju realizacije Parlaonice, kao vida druženja i poticanja na otvoreno izražavanje stavova i mišljenja naših omladinaca, ideja vodilja muallimima je bila želja za olakšavanjem komunikacije naših srednjoškolaca koji prolaze kroz najosjetljivije životno razdoblje i koji se nalaze pred brojnim i raznovrsnim izazovima. Organiziranjem ovakvih vidova edukativnih susreta ispunjene su i preporuke Mešihata sa Stručnih seminara, kao i zaključci Muallimskog vijeća,  a sve s ciljem boljeg međusobnog upoznavanja i zbližavanja omladine, te razmjene njihovih iskustava. Ne treba ni napominjati da je osnovni cilj produbljivanje i osnaživanje njihove vjere u Boga i ustrajnost na Pravom putu, sa željom da upravo takva omladina čini okosnicu naše Zajednice u budućnosti.

Znajući da je govorništvo vještina koja se dade naučiti, žalimo što ono nije najvažniji predmet u školama, jer učeći govorništvo učimo i druge stvari. Govorništvo je važno i zbog toga što tako najlakše i najbezbolnije možemo iskazati i pokazati svoje znanje o nekoj temi.  A ono što je najvažnije, naučimo postavljati pitanja, jer znati upitati često je važnije nego znati odgovoriti na to pitanje.  Postavljajući pitanje pokazujete želju da nešto naučite. Parlaonica bi imala biti mjesto na kojem se govori. To može biti bilo koje mjesto, od kuće, učionice do parlamenta kojega je značenje samo po sebi – mjesto gdje se govori. Dakle, Parlaonica, a može i Divanhana, imala bi biti mjesto gdje pokazujemo svoje umijeće govorenja, to jest pokazivanja znanja. A da bi se znanje pokazalo, valja nešto i znati.

dm-zag-02-2013-1

Nakon mevluda kojeg proučiše naši gosti, imami spomenutih Medžlisa, i polaznici vjeronauka te vaza kojeg je održao hfz. Husejin ef. Čajlaković, omladina je, uz mevludske spjevove, ilahije i kaside nastavila druženje u prostorijama OKM-a, sa željom da se, ako ne i prije, ponovno okupe na Trećoj mektebskoj srednjoškolskoj parlaonici.

Lamija Alili