Logo

Šta donosi Zakon o katastru i premjeru Republike Srpske?

  • Published in
  • Kategorija: Aktuelno
  • Štampa

„Ovo ti je živa propast“

Mještani Kotorskog: "Adile, recite da je bošnjačka vlast od nas digla ruke" • Izetbegović upozoravao kako je cilj da svaka osoba koja trenutno nije u posjedu imovine i ostane bez nje

vd-kat-rs-osl-02-2013-1Asim Đuherić iz Kotorskog kod Doboja jučer nije krio iznenađenje našim pozivom: "Mi odavno više nismo nikome interesantni", objasnio je Đuherić, dodavši da mu je upravo u goste došao Zijad Zečević, također, mještanin Kotorskog.

"Kaže mi Zijad: Izbrojao je, idući prema meni, 13 praznih kuća. Eto, to ti je najbolja slika ovdašnjeg života", ističe Đuherić, od kojeg saznajemo da je 40 posto kuća u kojima su prije rata živjeli Bošnjaci obnovljeno, ali je pola njih i prazno: "Kako vidim, biće samo još gore", tvrdi Asim, dodajući da pri tome misli na Zakon o premjeru i katastru, čija je implementacija najvećem broju stanovnika ovog malog mjesta pokraj Doboja, pa i njemu samome, velika nepoznanica.

Ostavljeni sami sebi

"Kada se pokrenula priča o tome, prije oko dvije godine i više, mi smo zamolili Muju Hadžiomerovića da nam pomogne i on (predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini RS-a) je stvarno doveo u Kotorsko pravnog eksperta Kasima Trnku. Na tom sastanku je mnogo toga rečeno, ali, eto, zakon je usvojen, samo pod drugim imenom u odnosu na prvobitni, a mi smo ostavljeni sami sebi. Malo se o tome piše i po novinama", žali se Asim, kojem je u Zakonu jasno najvažnije: ko nema papire i ne pojavi se u roku, ostaje bez zemlje.

"Ali, kakvi su papiri potrebni, kuda treba ići, na koje adrese, mi to ne znamo, a, bogami, mnogi još ni ne shvataju kolika se opasnost nadvila nad njihovom imovinom. Zato ja i kažem, ovo ti je sve živa propast", govori Asim, napominjući da je jedna mala delegacija iz Kotorskog nedavno ovim povodom išla Adilu Osmanoviću.

"No, on nije imao mnogo vremena. Kazali smo otvoreno: Adile, recite da je bošnjačka vlast od nas digla ruke, pa da se onda i mi znamo postaviti", priča Asim Đuherić, od kojega ne saznasmo šta je na to Osmanović odgovorio. No, od Asima čujemo i o tužbi koju su mještani pokrenuli zbog uzurpiranja oko 1.500 duluma njihove plodne zemlje: "Samo da bi se dovela u prvobitno stanje, trebalo bi tri miliona i 300.000 KM", govori Đuherić.

U Kotorskom je uzurpirano i 157 duluma i 693 kvadrata vakufske zemlje, pa je, kao i mještani, i Vakufska direkcija IZ-a BiH pokrenula sudski spor, samo jedan od sporova, vezanih za otuđenje zemljišta koje je pripadalo Bošnjacima ili vakufima i prije donošenja ovog zakona.

Direktor Vakufske direkcije mr. Senaid Zajimović kaže da Zakon o premjeru i katastru ima i dobrih strana: "Jedna od njih je i ta da ćemo i mi neke naše nekretnine konačno uvesti u grunt kao svoje, a godinama su samo u našem posjedu. No, jedna stvar me brine. Izgleda, izuzev nas u Islamskoj zajednici, niko više od silnih ovih struktura koje se bave zaštitom bošnjačkih interesa ne shvata koliko je Zakon ozbiljna stvar. Zato što postoji mogućnost da, zbog neinformisanosti, posebno oni koji žive vani, ne dođu u situaciju da ostanu bez vlasništva. Znači, treba dobro paziti kada katastarska općina bude objavila izlaganje tih katastarskih čestica. Ako se tada pojavi neko ko je u posjedu čestice, a ne i onaj ko je po gruntu vlasnik, imovina pripada onom ko je sada koristi. Naravno, IZ je prije svega zainteresovan za vakufsku imovinu, no, organizirajući brojne seminare, i kroz aktivnosti naših imama, nastojimo ovu oblast približiti svakom čovjeku, a pogotovo onima koji žive vani", ističe direktor Vakufske direkcije.

Brojne tužbe IZ-a

Podsjećamo na to da je Ustavni sud BiH utvrdio 28. septembra 2012. godine da je Zakon o premjeru i katastru Republike Srpske u skladu sa Ustavom BiH i Evropskom konvencijom o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, nakon što je zahtjev za ocjenu njegove ustavnosti podnio Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništva BiH. Izetbegović je u obrazloženju istakao da cilj tog zakona nije kontrola korištenja imovine u skladu s općim interesima, niti osiguranje naplata poreza ili drugih doprinosa ili kazni, nego to svaka osoba koja trenutno nije u posjedu te imovine i ostane bez nje.

Naravno, to se prije svega odnosi na one koji su protjerani ili su na neki drugi način otišli sa svoga zemljišta, iako se može lako desiti da ta imovina, upravo zbog raznih mutnih radnji koje su se i do sada dešavale oko grunta i katastra, već nije na njima. Zbog takvih primjera IZ je, recimo, kaže nam Esad Hrvačić, njen advokat, već podnio brojne tužbe.

Mujo Hadžiomerović, predsjednik Kluba Bošnjaka u Skupštini RS-a, ističe da se ovim zakonom očito nastoji izmijeniti vlasnička slika jednog entiteta, ali i dodaje da su se njemu obratili i mnogi Srbi, također, nezadovoljni Zakonom, želeći da i njima pomogne. Inače, sudeći prema nekim njegovim reakcijama, OHR je izrazio sumnju da bi, primjenom ovog zakona, moglo doći i do promjene vlasništva nad državnom imovinom, koja bi se uknjižila kao entitetska, a prema informaciji koja stoji na web stranici Republičke uprave za geodetska pitanja i imovinskopravne poslove RS-a, Svjetska banka je donošenje ovog zakona pozdravila. Još samo kada bi to objasnila Asimu Đuheriću.

Edina Kamenica

(Oslobođenje, 06. februar 2013. godine) 

 

Template Design © Joomla Templates | GavickPro. All rights reserved.