Promo banner

A+ A A-

Muftija Fazlović posjetio Bijeljinu

Muftija tuzlanski Vahid-ef. Fazlović boravio je u Bijeljini u petak 1. februara 2013. godine. Ova prva radna posjeta se desila u dane Mevluda, rođenja Muhammeda, a.s., koji muslimani obilježavaju u mjesecu rebiu-l-evvelu.

mu-tu-pos-bij-02-2013-1

Tokom posjete, u ovom gradu se sastao s bijeljinskim imamima, te sa članovima Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice i  Džematskog odbora Atik džamije. Razgovarano je o ukupnim planovima i aktivnostima Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na području Muftijstva tuzlanskog. Muftija Fazlović je iskazao spremnost da podrži realizaciju određenih planova u radu Medžlisa o kojima će se nastaviti razgovarati.

Domaćini su muftiju upoznali sa situacijom koja vlada među muslimanima na ovome području i problemima s kojima se susreću. On je tražio detaljnu informaciju o nedavnim incidentima tokom januara, na što je odgovoreno da su, najprije u noći 20/21. januar 2013. godine nepoznati počinioci oskrnavili mezarje Lipić, da bi sedam dana kasnije, 28. januara, osvanuo plakat s uvredljivim sadržajem na ulazu u zgradu Medžlisa Bijeljina.

mu-tu-pos-bij-02-2013-2

Tokom ove posjete, muftija je predvodio džumu-namaz u Atik džamiji, kada je održao i hutbu. U svome obraćanju, vjernike je ohrabrio da budu istrajni i da se sigurno osjećaju u svome gradu. Istakao je da je ovo mjesec u kojem se snaga vjere muslimana dodatno osnaži i pozvao da se ona iskoristi i u susretu s izazovima, koje muslimani često imaju u povratničkim džematima. 

U vrijeme boravka u Bijeljini, muftija Fazlović je posjetio i gradonačelnika ovog grada Miću Mićića. Razgovorima su prisustvovali i zamjenik gradonačelnika Huso Zečkanović, glavni imam Samir Camić i predsjednik Medžlisa IZ-e Bijeljina Emir Musli. Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji Grada i Medžlisa Islamske zajednice, kao i o aspektima njenoga unapređenja, kako bi se svi građani, pa i muslimani, osjećali sigurno. Razgovor je vođen i o najnovijim incidentima, te je  muftija zatražio od gradonačelnika Mićića preduzimanje mjera zaštite muslimana i njihove imovine. Gradonačelnik je izrazio spremnost da u ovom i drugim pitanjima sarađuje s institucijama Islamske zajednice u BiH s punim uvažavanjem i obostranim razumijevanjem.