A+ A A-

Saopštenje Mešihata na uvrede upućene Glavnom muftiji

mesihat-iz-u-srbiji-logo- Histerično reagovanje predsjednika Vlade Crne Gore i predsjednika Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na objavljivanje Sporazuma kojim je Bošnjacima obećao prekograničnu regiju Sandžak svojstveno je suočenju laži i prevare sa dostojanstveno izrečenom istinom. Samo onaj ko nema argumente pribjegava negativnim kvalifikacijama i ličnim uvredama.

Iznoseći uvrede na račun muftije Muamera ef. Zukorlića kao odgovor na izrečenu istinu, Đukanović otkriva šta stvarno misli o Bošnjacima. Ovakvo ponašanje Đukanovića samo potvrđuje da njegove ruke sigurno, a savjest, ako je ima, nisu mirni zbog deportacije bosanskih izbjeglica, torture pod navodnim traženjem oružja nad Bošnjacima Bihora i drugih dijelova južnog Sandžaka, montiranih procesa protiv bošnjačkih političkih predvodnika, te etničkog čišćenja Bošnjaka Bukovice, a sve se to dešavalo u vrijeme vladavine Mila Đukanovića.

Vrijeđajući predvodnika Islamske zajednice, premijer Crne Gore, u svom maniru, očito ima namjeru zastrašivanja pripadnika Islamske zajednice i Bošnjaka općenito, očigledno zabrinut što Bošnjaci, okupljajući se oko svojih vjerskih i nacionalnih institucija, otvaraju novu stranicu slobode kojom se stavlja tačka na stoljeće porobljenosti, podaništva i straha.

Zbog svog porodičnog i duhovnog vaspitanja, Muftija sebi ne može dopustiti da na uvrede Đukanovića uzvrati istom mjerom. Govor mržnje i ružne riječi, ma koliko gromoglasno izrečeni, na kraju uvijek sprže dušu onoga koji ih izgovara, stoji u saopćenju Mešihata Islamske zajednice u Sandžaku.

(www.islamskazajednica.org