Promo banner

A+ A A-

Seminar o implementaciji Zakona o premjeru i katastru RS-a

Vakufska direkcija je 29.01.2013. Godine u Kozarcu održala zadnji u nizu seminara pod nazivom primjena Zakona o premjeru i katastru RS-a. Seminar je održan za predstavnike medžlisa bihaćkog, zeničkog i banjalučkog muftijstva koji se nalaze na području RS-a, kao i za medžlise koji se nalaze na području Federacije bih a posjeduju vakufsku imovinu u RS-u.

sem-vd-kat-rs-01-2013-1

Seminar je održan u sklopu projekta identifikacija i uknjižba vakufske imovine na području RS-a, kojeg je Vakufska direkcija započela realizirati 2011. godine.

Cilj seminara bio je upoznati prisutne sa sadržajem Zakona, svim njegovim elementima, o samoj implementaciji Zakona, kao i dogovoriti korake koje je neophodno poduzeti kako bi se zaštitila vakufska imovina. Ovim Zakonom uspostavljaju se nove zemljišnoknjižne evidencije, te se stare brišu. Obzirom da postoji bojaznost da može doći do gubitka vakufske imovine, kao i imovine Bošnjaka općenito, koja je u proteklom periodu na razne načine uzurpirana, te imovine koja nije evidentirana i nije poznata gdje se nalazi, Vakufska direkcija je krenula sa održavanjem seminara kako bi predstavnike medžlisa upoznala sa pripremnim radnjama koje oni moraju izvršiti, a nakon toga i sa konkretnim koracima u cilju zaštite vakufske imovine i uknjižbe iste kao vakuf.

Predstavnici Vakufske direkcije su medžlisima dali konkretne instrukcije, uspostavljeni su određeni kontakti sa osobama koje mogu pomoći medžlisima u ovim poslovima, te ukazali na potrebu informiranja Vakufske direkcije o svim radnjama koje budu poduzete od strane Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS-a.

Naglašena je važnost učestvovanja kvalifikovanih ljudi u postupcima izlaganja nekretnina, analiziranju dokumentacije, isticanja prigovora, ulaganja pravnih sredstava, a sve u cilju zaštite Vakufske imovine.

sem-vd-kat-rs-01-2013-2

Vakufska direkcija će u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima vezanim za primjenu ovog Zakona, te poduzimati sve neophodne korake u cilju zaštite vakufske imovine.

Sljedeći korak jeste formiranje stručnih timova koji će uzeti aktivno učešće u svim pripremnim radnjama, a kasnije i ostalim radnjama koje budu poduzimane vezano za ovaj Zakon. Cilj formiranja stručnih timova jeste podrška svim medžlisima koji nemaju adekvatnih kapaciteta da bi poduzeli sve neophodne radnje prilikom implementacije Zakona. Stručni timovi će biti formirani po regijama i isti će medžlisima biti na raspolaganju tokom cijele implementacije Zakona.

(www.vakuf.ba)