A+ A A-

Održana osma sjednica Sabora IZBNJ

U subotu, 26.01.2013. godine u Islamskom Kulturnom Centru u Hammu održana je osma, redovna sjednica Sabora IZBNJ.  Na dnevnom redu ovog zasjedanja  našlo se ukupno devet tačaka kojima su obuhvaćena najvažnija aktuelna pitanja u IZBNJ.

sjed-izbnj-01-2013-1

Nakon utvrđivanja dnevnog reda Sabor je, na prijedlog Mešihata IZBNJ, u članstvo primio pet novih džemata: Džemat Hidaje Muenchen, Džemat Pfalzgrafenweiler, Džemat BIG Frankfurt, Džemat SAN Offenbach i Džemat SAN Dortmund. Sabor je takodjer ujedno i verificirao mandate saborskih zastupnika ovih džemata.

U nastavku su Muftija i predsjednik Mešihata  IZBNJ podnijeli opširne izvještaje o dosadašnjem radu Mešihata. Potom su uslijedila pitanja prisutnih predstavnika džemata vezana za pojedine dijelove izvještaja. Detaljna pojašnjenja na pojedine stavke izvještaja iznosili su Muftija i predsjednik Mešihata. Nakon kraće diskusije donesena je odluka da se ovi izvještaji dopune i objedine, da se prethodno usvoje na Mešihatu a zatim dostave članovima Sabora.

Na ovom zasjedanju je razmatran i usvojen financijski izvještaj za 2011. godinu koji je sačinjen od strane poreznog savjetnika. Članovi finansijske komisije, Dževad Delić i Asim ef. Jelovac, su izvršili uvid u finansijsko poslovanje u 2011.g. Član komisije Dževad Delić je po tom pitanju podnio izvještaj o uvidu kao i neke korisne upute za budući rad, nakon čega je Saboru predložio u skladu sa porezno-pravnom normativom rasterećenje Mešihata u pogledu na finansijsko poslovanje. Sabor je donio odgovarajuću odluku. S obzirom da član Finansijske komisije, Mustafa Ajanović, više nije u stanju učestvovati u njenom daljnjem radu, Sabor je na njegovo mjesto izabrao Muharem ef. Šabića.

Također je razmatran i na kraju usvojen budžet IZBNJ za 2013. godinu.

Sabor je na ovom zasjedanju donio i odluku kojom je zadužio Mešihat da do naredne sjednice Sabora poduzme aktivnosti i razmotri mogućnosti  poluprofesionalnog angažmana Muftije IZBNJ i upošljavanja još jednog operativca.

S obzirom da je u IKC Hamm isti dan bila i centralna mevludska svečanost Mešihata IZBNJ u povodu  12. rebiu-l-evvela, dana rođenja Poslanika Muhammeda a.s., Sabor je nešto ranije morao završiti svoje zasjedanje, tako da je ostalo još nekoliko tačaka dnevnog reda koje nisu razmatrane.

Mešihat IZBNJ koristi i ovu priliku da se još jedanput najtoplije zahvali džematu Hamm na čelu sa Ibrahim ef. Bašićem, imamom, i Ibrahimom Burnićem, predsjednikom džemata kao i džematskim aktivistima koji su dali svoj maksimum kako bi ovo zasjedanje bilo što bolje organizovano. Domaćini su tom prilikom priredili zaista domaćinski i topli bratski doček članovima Sabora IZBNJ.

Z.M.

(www.igdb.org