Promo banner

A+ A A-

Centralna mevludska svečanost u Srebreniku: Muhammed a.s. najbolji uzor

Centralna svečanost upriličena je 12. rebiu-l-evela 1434. hidžretske godine, odnosno u četvrtak 24. januara 2013 godine u džamiji džemata Centar Srebrenik, nakon podne-namaza.

Povodom rođenja Božijeg poslanika Muhammeda, a.s. u džamiji C. Srebrenik u četvrtak iza podne-namaza upriličena je centralna mevludska svečanost na području Medžlisa islamske zajednice Srebrenik.

mev-svec-sreb-01-2013-1

 

U bogatom vjerskom programu u kojem su učeni ajeti iz Kur’ana Časnog, ilahije i odlomci iz Mevluda učešće su uzeli srebrenički imami. Prisutnima se obratitio glavni imam Medžlisa Srebrenik Refik-ef Hodžić.

Svečanosti je prisustvovao glavni imam, predsjednik Medžlisa Mevludin-ef Joldić, srebrenički imami, i mnogobrojne džematlije.

Na početku svečanosti kratak govor je održao imam džamije u C. Srebreniku Emir efendija Brašnjić. On je poželio dobrodošlicu svim prisutnim i izrazio oduševljenje što se džamija u C. Srebreniku popunila do posljednjeg mjesta. Naglasio je značaj u slijeđenju posljednjeg Božijeg poslanika Muhammeda a.s.

Nakon obraćanja imama džamije Emir efendije uslijedilo je izvođenje prigodnog mevludskog programa kojeg su izveli imami Medžlisa Islamske zajednice Srebrenik.  Prisutni su mogli uživati u prelijepom učenju odlomaka Kur'ana, učenju ilahija i kasida, te interpretiranju odlomaka Mevlud-i šerifa.

U sklopu programa džematlijama se obratio i Refik-ef Hodžić, glavni srebrenički imam koji je u svome predavanju između ostalog istakao nužnost posjedovanja ljubavi prema Muhammedu, a.s, najodabranijem ljudskom biću, potrebe stalnog donošenja salavata na njega, oživljavanja njegovog sunneta i  postupanje po njemu. On je govorio o poslaniku Muhammedu a.s. i vrijednostima u slijeđenju sunneta kojeg nam je ostavio Muhammed a.s.

Na kraju svog izlaganja Refik efendija je zamolio Allaha, dž.š., da nam pomogne da nađemo načina kako da slijedimo Poslanika, a.s., u svakom našem postupku, te je zamolio Svevišnjeg da obilato nagradi sve one koji su došli u Džamiju C. Srebrenik da se na ovaj način prisjete rođenja našeg miljenika, Muhammeda, a.s. Mevludski program je okončan učenjem prikladne dove.

Molimo Allaha da nagradi sve muslimane svijeta, a posebno one koji su osjetili ljubav prema poslaniku, koji su došli u džamije da zajedno donose salavate na njega, da zajednički upute dovu, te jačaju međusobne veze. Allahu nagrade sve one koji su došli u džamiju C. Srebrenik da uveličaju ovu svečanost, sve imame kao i džematlije ovog džemata koji su bili izuzetni domaćini. Amin!

Damir ef. Babajić