Promo banner

A+ A A-

Tuzla: "Podijelimo zajedno radost Mevluda uz bosansku kahvu iz najveće džezve na svijetu"

tuzlaU subotu 02.02.2013. godine velika svjetska atrakcija Vispakova „Najveća džezva na svijetu“ dolazi u Tuzlu.

Džezva je  2004. godine ušla u Guinessovu knjigu rekorda. Ima zapreminu od 650 l.  Za 8000 šoljica kahve potrebno je 65 kg kahve zlatna džezva. Džezva je visoka 1240 cm, a široka 950 cm.

Ovo druženje završni je  dio programa „Dobro došao, Vjerovjesniče“ kojim je Medžlis Islamske zajednice Tuzla obilježio Mevlud-dan rođenja Božijeg Poslanika Muhammeda a.s.

Firma „Vispak“ iz Visokog  džezvu je izlagala u mnogim bosanskohercegovačkim gradovima ali i van naše domovine, prvenstveno širom Turske. Preko milion Turaka pilo je kahvu iz ove džezve.

Poslanik je kroz svoj život ljude pozivao da sarađuju, razgovaraju, jedni drugima žele dobro.

Imajući u vidu koliko je  kahvenisanje postalo dio tradicije i sastavni dio našeg  druženja i društvenog života, Medžlis Tuzla opredijelio se za ovaj projekat.

Posebnu zahvalnost iskazujemo firmi „Vispak“ iz Visokog koja se odazvala na naš poziv.

Za ovu priliku obezbijeđeno je i 3000 kolača-slatkiša.

- Poštovani sugrađani, najsrdačnije Vas pozivamo da u subotu od 11:00-15:00 dođete na Trg Slobode i da zajedno podijelimo radost Mevluda, da se družimo, upoznamo, razgovaramo i iz svjetske atrakcije „Velike džezve“ popijemo bosansku kahvu. Dobro nam došli, poručili su organizatori ovog svečanog događaja.

Organizatori ovog događaja su: Medžlis Islamske zajednice Tuzla, Firma „Vispak“ iz Visokog  i Agencija za certificiranje halal kvalitete.

Koordinator  projekta je hfz. Merim-ef. Đulović.

U realizaciji će učešće uzeti mladi iz Omladinskog kruga Medžlisa Tuzla i članica Asocijacije žena Medžlisa IZ Tuzla.

Emina Muratović