A+ A A-

Gradi se islamski centar u Goraždu

Delegacija Općine Goražde i Muftijstva goraždanskog tokom prethodne sedmice boravila je u posjeti Turskoj Općini Kećioren (Keçiören) u Ankari i Općini Şahinbey u Gaziantepu. Ova posjeta bila je izuzetno uspješna, jer je ovom prilikom dogovorena realizacija nekoliko značajnih projekata koje će podržati Turska, a čija vrijednost se procjenjuje na nekoliko miliona maraka.

ic-gor-01-2013-2

 

Posjeta je uslijedila na poziv Mustafe Aka, načelnika Općine Kećioren u Ankari, a naša delegacija predvođena je načelnikom Općine mr. Muhamedom Ramovićem, te muftijom goraždanskim Hamedom ef. Efendićem.

Još prije dvije godine dogovorena je realizacija projekta izgradnje Islamskog centra u haremu džamije Kajserije. Centar će imati klub za mlade, restoran, centar za učenje stranih jezika, centar za prevođenje, amfiteatar, ured muftije i Medžlisa IZ, mektebske prostorije, vakufske dućane, dva stana za imame i dva apartmana za goste. Ovo će biti jedinstven Islamski kulturni centar na prostoru BiH.

Za vrijeme boravka naše delegacije u Kećiorenu, Načelnik Općine Şahinbey iz Gaziantepa, bratske Općine Kećiorena, izrazio je želju da ugosti prijatelje iz Bosne i Hercegovine. Osim naše delegacije, u posjeti Gaziantepu bili su i predstavnici Kećiorena, predvođeni načelnikom Mustafom Akom, a osim njega bili su prisutni i Rešad Ozdžan i Mustafa Arač. Ovom prilikom,  načelnik Općine Şahinbey, Mehmet  Tahmazoğlu, imajući u vidu izvrsnu saradnju koju imamo sa Kećiorenom, izrazio je želju da se i ova općina bratimi sa Općinom Goražde. U skladu s tim, izrazio je spremnost da sufinansira realizaciju ovoga projekta.

ic-gor-01-2013-1

Ovom prilikom, načelnik Općine Kećioren izjavio je: „Projekat koji želimo realizirati, podrazumijeva izgradnju kulturnog centra, parkinga i uređenja oko same zgrade. Veoma nam je bitno da je načelnik Općine Goražde uvijek spreman za saradnju i otvoren za sve vrste pozitivnih projekata. Nadam se da ćemo i u budućnosti sarađivati na velikim projektima, poput izgradnje sportskih terena u skorijoj budućnosti.“

Domaćin u Općini Şahinbey, načelnik Mehmet  Tahmazoğlu, ovom prilikom je govorio o svojim iskustvima u Bosni i Hercegovini, ali i o budućim projektima: „Prošle godine smo organizirali izlet u Bosnu i Hercegovinu sa članovima Skupštine. Bosna i Hercegovina je ostala pod osmanskom vlašću dugo vremena, i to nakon što je osvojio sultan Mehmet Osvajač. Žao nam je da je Bosna i Hercegovina u proteklom ratu prošla kroz ratna razaranja, i žao nam je svih ljudi koji su morali da trpe te užase. Dakle, mi smo braća, ali se također iskreno nadamo da ćemo formalizirati to prijateljstvo. Ovaj odnos s općinom Goražde neće biti samo na papiru. Uzajamno ćemo sarađivati na kulturnom i privrednom planu, te razvijati međusobnu suradnju.“

Za vrijeme boravka u Gaziantepu, Muftija goraždanski, Hamed ef. Efendić je rekao: „Ovo je završnica svih poslova koji se tiču ovoga projekta. Veoma smo zahvalni prijateljima iz Turske na gostoprimstvu i saradnji koju imamo. Sretni smo da će se i Gaziantep uključiti u ovaj projekat i uz njihovu pomoć, sigurno ćemo biti još uspješniji. Tokom ove posjete, razgovarali smo i o drugim projektima vezanim za Općinu Goražde, ali i za Islamsku zajednicu. Ovo je potvrda da se mora putovati i sarađivati sa prijateljima iz zemalja koje žele pomoći u svakom pogledu. To je dokaz da ne smijemo čekati da neko dođe i ponudi nam projekat, već da se za njega sami moramo boriti.“

Goraždanska delegacija je za vrijeme boravka u Turskoj imala priliku da se sastane i sa Muftijom Kećiorena Ahmetom Durmuşom i Muftijom Gaziantepa Ahmetom Bulutom, te direktorom TIKE za Balkan gospodinom Alijem Maskanom. Osim toga, važno je napomenuti da je g. Ak predložio da Goražde bude član TDBB-a - Asocijacije općina Balkana, Afrike i Azije, i tom prilikom je organizovan susret sa sekretarom te organizacije, gospodinom Mustafom Baškurtom u Istanbulu.

ic-gor-01-2013-3

Za vrijeme boravka u Turskoj, naša delegacija boravila je u turskom državnom parlamentu, gdje ih je primio koordinator turskih parlamentaraca za Balkan, gospodin Hakan Čavušoglu. Osim toga, prijem je organizovao i Kaymakan, gospodin Nusret Dirim.

Načelnik mr. Muhamed Ramović, izrazito je zadovoljan uspješnom posjetom Turskoj – ''Prije svega, želimo najsrdačnije zahvaliti ljubaznim domaćinima na prekrasnom dočeku. Jako sretni i počašćeni da smo imali priliku biti vaši gosti. Bosna i Hercegovina je prelijepa zemlja, sa mnogo bogatstava i potencijala, ali život u Bosni i Hercegovini sa sobom nosi mnogo izazova tranzicijskog društva. Bosna i Hercegovina je bila poprište krvavih sukoba do 1995. godine, središte najkrvavijeg rata u historiji Bosne i Hercegovine i Balkana. Zahvalni smo vam na vašem iskrenom prijateljstvu i na činjenici da nas nikada niste zaboravili i što ste uvijek bili tu da nam pomognete. Bosna i Hercegovina u Turskoj ima iskrenog prijatelja, podršku i povjerenje.“

Načelnik Općine Kećioren Mustafa Ak, rekao je da se nada da će ovo biti prvi korak ka uspješnoj budućoj saradnji za koju želi da bude sretna i korisna.

- Sa Goraždem imamo međusobne posjete i najiskrenije se nadamo da će naša saradnja biti plodonosna, dodao je načelnik Općine Kećioren.

(www.gorazde.ba)